Zamzar: online konvertor dokumentů, muziky a videa

Pokud potřebujete převést jeden z několika desítek podporovaných formátů, vyzkoušejte bezplatný online převodník, který si vystačí s běžným webovým prohlížečem.

Těžko odhadovat, kolik se dnes elektronickým světem potuluje souborových formátů, budou to však přinejmenším stovky. Ačkoliv se běžný uživatel počítače setká pouze s několika desítkami z nich, přesto se občas může dostat do situace, kdy je třeba převést jeden formát na druhý. Velmi častým případem je tak třeba převod hudebních formátů, s jejichž originálem si nerozumí váš kapesní přehrávač, nebo kancelářských dokumentů.

Na internetu samozřejmě seženete velké množství nejrůznějších bezplatných převodníků. Na multimédia se hodí třeba univerzální MediaCoder, který si poradí i s videem natočeným starším mobilním telefonem. Souborových formátů je však tak obrovské množství, že dnes prakticky ani nemůže existovat software, který by pokrýval celou oblast.

mediacoder.png
MediaCoder převede jakýkoliv multimediální soubor

Jinými slovy řečeno, MediaCoder si poradí se zvukem a obrazem, nepřevede ale kancelářské dokumenty, obrázek z Photoshopu, nebo třeba PDF do HTML stránky. Pokud tedy budete chtít kompletní řešení, budete si jednoduše muset nainstalovat několik dílčích programů.

Snadný převod přímo na webu

Druhou možností je použití webového převodníku. Je sice pravda, že pokud se rozhodnete pro online konvertor, dáváte svá data k dispozici druhé straně, pokud ale budete třeba v internetové kavárně bez potřebného softwaru, podobný webware je prakticky jedinou možností, jak si například zobrazit exotickou přílohu v poštovní zprávě.

gdocs.png
Jako online převodník kancelářských dokumentů lze použít i Google Docs

Webových konvertorů, k jejichž používání potřebujete pouze běžný webový prohlížeč, existuje celá řada. Některé se soustředí pouze na určitou oblast, jiné pokrývají desítky formátů napříč všemi možnými kategoriemi. Do první skupiny patří třeba kancelář Google Docs, která umí převádět DOC (Office Word) na ODT (OpenOffice.org Writer) a naopak, poradí si ale i se soubory tabulkových procesorů a prezentacemi z PowerPointu. Poměrně schopným zástupcem všeobecných převodníků, které si poradí prakticky s čímkoliv, je naopak Zamzar.

Co má Zamzar společného s Řehořem Samsou?

Zamzar na webu běží od roku 2006 a jeho autoři jej očividně dále rozšiřují, poměrně nedávno totiž do širokého portfolia podporovaných formátů přibyl 3g2 (3GPP2) pro video na mobilním telefonu. Pokud jste se pozastavili nad podivným názvem, vězte, že autor netrávil dovolenou v Zanzibaru, ale inspiraci hledal v povídce Franze Kafky – Proměna.Ta popisuje nelichotivý osud hlavního hrdiny, Řehoře Samsy, který se jednoho rána probudí jako obří hmyz. Lepší vzor naopak pro proměnu dokumentů si tedy Zamzar nemohl vybrat.

zamzar01.png zamzar023.png zamzar45685.png
Ovládání Zamzaru je poměrně jednoduché...
zamzaar01.png zamzaaar4587.png
... jen rychlost uploadu nebude nejrychlejší

Zamzar v tuto chvíli dokáže celkové převést na 55 formátů. Ty jsou rozdělené do několika tematických skupin. Proměňovat tak můžete kancelářské dokumenty, obrázky, hudební soubory, videa a Zamzar si poradí i se všemi populárními komprimovanými balíky včetně 7-Zip komprese.

Seznam všech podporovaných formátů

Kancelářské formáty – nechybí podpora OpenOffice.org ani Office 2007

Z hlediska kanceláře si Zamzar poradí se všemi oblíbenými kancelářskými balíky. Převádět tedy můžete dokumenty OpenOffice.org do Microsoft Office a naopak včetně podpory Office 2007 formátů, nechybí ale ani konkurenční Corel WordPerfect Office, který se nedávno dočkal nové verze X4. Zamzar rozumí také převodu z „akademického“ formátu PostScript, Microsoft Publisheru a PDF elektronickým knihám, které dokáže přeložit jak na běžnou HTML stránku, Flash animaci, tak i na ODT (OpenOffice.org Writer), textový soubor a bitmapový obrázek PNG. U kancelářských binárních (DOC) i XML (ODF, DOCX) dokumentů si Zamzar samozřejmě poradí i s českou diakritikou.

Obrázky – převede fotku do ikony

Obrázkových převodníků najdete na webu přinejmenším desítky, ostatně stačí zadat do Googlu frázi „online image convert“ a výsledů máte celou řadu. Přirozeně tedy nechybí konverze bitmap ani v Zamzaru. Šíře podporovaných formátů není nikterak závratná, pro běžné účely ale bohatě stačí. Navzájem tedy můžete převádět triviální BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, ale i méně časté PCX, TGA a dnes už poměrně zastaralý WBMP, který své uplatnění najde především na starších monochromatických mobilních telefonech. Opět nechybí univerzální PostScript a možnost všechny formáty převést do ikony Windows.

Hudební formáty – chybí mobilní zvuk

Zamzar podporuje vzájemnou konverzi desítky hudebních formátů. Poradí si s AAC, AC3, FLAC, MP3, MP4, OGG, WMA, RA, RAM a triviálním WAV. Na rozdíl od předchozích formátů se však nabízí otázka, jakou komprimaci program použije, podobné dodatečné parametry totiž nastavit nemůžete. Zamzar volí povětšinou dnes již nižší standard komprese, vygenerovaný MP3 soubor tedy bude mít konstantní datový tok 128 kbps. V nabídce formátů ale chybí podpora pro mobilní formáty, AMR soubor s nahraným zvukem si do MP3 tedy zatím nepřevedete.

Video – přímý převod rovnou z YouTube

Podobně jako u hudby i u videa je poměrně důležitá otázka výstupní kvality. Pokud tedy budete převádět WMV, MPEG, či jakýkoliv jiný soubor třeba na kontejner AVI, aplikace GSPpot napoví, že výsledný videosoubor používá MP3 pro zvuk a MP42 (S-Mpeg 4 version 2) pro obraz, s převodem do DivX aj. tedy nepočítejte. Výrazně se také zvětší velikost souboru. Zkušební 4MB video se tak dokonce zvětšilo pětinásobně na 20 MB.

Co se týče podporovaných formátů, Zamzar si výborně poradí s převodem mobilního videa 3GP (3GPP i 3GPP2), FLV, GVI (Google Video), M4V, MOV, MP4, MPEG, RM, RMVB, VOB a WMV. Konvertor nakonec umí video přeložit pouze do audiostopy. Pokud tedy potřebujete třeba z reklamního šotu vyseparovat oblíbenou písničku, Zamzar je ideální řešení. Mimo jiné také proto, že dokáže konvertovat nejen soubory na vašem počítači, ale i libovolný podporovaný obsah na webu včetně oblíbených videoportálu Youtube, Google Video, MySpace, Metacafe a dalších.

Kompresní formáty – když potřebujete přebalit

Poslední skupinou jsou kompresní formáty. Zamzar umí vzájemně převádět ZIP, RAR, CAB, 7-Zip, TAR (včetně kombinací s Bzip 2 a Gzip), LZH a YZ1 (DeepFreezer). Celkem zajímavá by byla také podpora dnes oblíbeného kontejneru ISO a linuxových instalačních balíčků RPM, DEB aj., nic z toho však zatím Zamzar nezvládne.

Konvertujte jedním kliknutím myši

Zamzar nabízí i jednoduchý doplněk pro váš prohlížeč. Je to vlastně běžný odkaz, který si uložíte mezi oblíbené záložky a jakmile na něj klepnete na stránce s dokumenty, které Zamzar umí převést, zobrazí se u každého prvku tlačítko pro rychlé přidání ke konverzi. Pokud na něj klepnete na Youtube, Zamzar vás rovnou přenese na vyplněný formulář pro převod, pak už tedy stačí pouze vyplnit cílový formát a váš e-mail, na který vám v případě úspěšné konverze dojde odkaz na stažení.

tlac1.png tata1.png tata2.png
Doplněk pro prohlížeče funguje ve Firefoxu i v Internet Exploreru

Je to zadarmo? Ano, ale…

Zamzar lze používat zcela anonymně a zadarmo, v takovém případě jste ale limitováni hned několika faktory. Zdrojový soubor nesmí přesáhnout 100 MB, musíte si jej vyzvednout do 24 hodin po úspěšném převodu, o kterém vás bude Zamzar informovat formou e-mailu, a nakonec se také budete muset spokojit s nižší prioritou převodu – při převodu velkého videa tak budete muset počkat i několik hodin. Drobné dokumenty a krátké videosoubory však i v bezplatné verzi Zamzar zpravidla převede během několika minut, maximálně desítek minut. Další výhodou je fakt, že na převod nemusíte čekat, jakmile soubor nahrajete na server, počítač můžete klidně vypnout a počkat, až dorazí zpráva o úspěšném převodu.

Pokud si Zamzar předplatíte, v závislosti na měsíčním paušálu, který začíná na 7 dolarech, se navýší maximální velikost souboru až na 1 GB, zvýší se priorita a zkrátí se tedy čas převodu a získáte také webové úložiště, kde své převody můžete spravovat. Nebudete mít tedy 24hodinový šibeniční termín na rychlé stažení jako v případě bezplatné verze. Zdarma smíte paralelně převádět až pět souborů, u nejdražšího měsíčního paušálu se toto množství zvýší na patnáct souborů.

Zamzar funguje, nabízí poměrně rychlý převod a podporu široké škály formátů, zdaleka to ale není jediná služba svého druhu. Pro převod multimédií i kancelářských dokumentů určitě vyzkoušejte taktéž výborný Media Convert, který sice na první pohled nevypadá tak hezky, na druhou stranou si poradí i s formátem AMR, který pro záznam zvuku používá většina „hloupých“ mobilních telefonů a na rozdíl od Zamzaru umí také nastavit nejrůznější parametry převodu. U AVI si tak můžete zvolit třeba kodek pro zvuk i obraz včetně datového toku a dalších vlastností.

Webové stránky služby Zamzar


 

Váš názor Další článek: Adobe Flash Player 10: konkurence pro Microsoft Silverlight?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,