Apple

Zaměstnanci pracující pro Apple mají hrozné podmínky, upozorňuje opět neziskovka

Apple se opět dostal pod palbu stížností, že jeho zaměstnanci jeho čínských dodavatelů pracují ve špatných a nehumánních podmínkách. Upozorňuje na to nezisková organizace China Labor Watch, která se sledováním podobných podmínek zabývá. Poslední její zpráva se týká továrny Catcher Technology, která pro Apple nedaleko Šanghaje vyrábí produkty.

Pracovníci Catcher pro Apple v továrně vyrábějí komponenty na MacBooky a iPhony. Běžně podle organizace stojí 10 hodin na nohou a jsou vystaveni škodlivým chemikáliím, před kterými nejsou chráněni brýlemi. Jediné, co nosí, jsou papírové masky a bavlněné rukavice, přes které se ale chemikálie snadno dostanou na kůži.

Během pracovní doby mají být navíc vystaveni hluku způsobeným vyřezáváním krytů iPhonů, který je až o 80 decibelů větší, než povolují normy. Takový hluk pak může vést k trvalému poškození sluchu. A v neposlední řadě je zem továrny často pokryta olejem, takže zaměstnanci padají, a po jídle z jídelny mnohdy trpí průjmem.

Podle organizace továrna platí zaměstnancům základní měsíční mzdu 302 dolarů (cca 6 200 korun). Hodinová sazba tak vychází 1,38 dolaru, jelikož zaměstnanci obvykle pracují 55 hodin týdně. O víkendech a za přesčasy mají podle vlastních stanov dostávat dvojnásobek, ale neděje se tak.

Továrna lidi shání skrze speciální personální agentury, která je nachází na venkovech. Lidi se za prací rádi přestěhují, protože je jim slibováno, že si vydělají více než v jejich vesnici. Jakmile se dostanou do střetu se skutečnými podmínkami, často rezignují a prostě je přijmou. Něco jako odbory neexistuje.

Apple už byl několikrát obviněn, že zaměstnanci jeho dodavatelů pracují v nepřijatelných podmínkách. Firma na ten popud vydala v roce 2016 zprávu, že udělala audit 705 výrobních linek. Ten ale zdaleka nepokrývá veškeré dodavatele, se kterými Apple spolupracuje.

Společnost navíc problém v továrně Catcher Technology nezaznamenala. Ve vyjádření pro agenturu Bloomberg uvedla, že poslala do továrny skupinu lidí, aby podmínky zkontrolovali, ale nic znepokojivého nenašli.

Diskuze (60) Další článek: Nemáte ani 1 000 odběratelů na YouTube? Na reklamě už nevyděláte ani cent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,