Zálohujte na doraz: Acronis True Image 11

Výhercům naší soutěže jsme rozeslali výhry. Těm, kteří nemohou True Image vyzkoušet osobně, musí postačit tato recenze.

Acronis True Image byl pro mě vždy kvalitním nástrojem na tvorbu obrazů diskových oddílů, jež bylo kdykoli snadné obnovit na původní místo a mezi tím jsem si mohl klidně hrát s daty i operačními systémy. Acronis True Image se tak pro mě redukoval na vypálení bootovacího recovery CD a následné používání tohoto povedeného prográmku přímo z něj. True Image je však něčím víc. Jaký je Acronis True Image Home 11?

Co je Acronis True Image?

True Image je velmi zjednodušeně řečeno zálohovací nástroj. Umí zálohovat soubory či složky, nastavení aplikací včetně e-mailových klientů, ale také celé disky či jejich oddíly (do sektorového obrazu disku). Naopak umí bezpečně odstraňovat nepotřebná data či osobní údaje.

screen - 2.11.2007 , 10_39_22.png
Hlavní a úvodní okno programu

Zálohy lze ukládat na libovolné paměťové jednotky. Dostupné jsou IDE i SCSI disky, zařízení připojená prostřednictvím FireWire, USB, PCMCIA a také optické či magnetooptické mechaniky. Nově je k dispozici také online služba zvaná Acronis Online Backup. Zálohy lze ukládat až do dvou umístění simultánně.

Novinky verze jedenáct

Převratnou novinkou této verze je geniální řešení Zkusit a rozhodnout, i v lokalizované verzi uvedené jako Try and decide. Tato funkce umožňuje aktivovat Acronis Secure Zone, což je prostor (sandbox, dalo by se říci), kde se veškeré další akce a změny v počítači dějí na virtuální kopii systému. Pokud se nám po provedení změn zdá vše dokonale funkční, můžeme buď změny potvrdit a nechat True Image přenést je do produkčního systému, nebo je odmítnout a zabránit tak poškození Windows či dat. Sluší se dodat, že Acronis Secure Zone se vytváří na samostatném diskovém oddílu, jejž je True Image samozřejmě schopen vytvořit a správně nastavit.

screen - 2.11.2007 , 11_49_50.png
Před spuštěním funkce Zkusit a rozhodnout si program vyžádá vytvoření Secure Zone

Novinkou ve verzi jedenáct jsou i nástroje pro bezpečné mazání dat. Acronis DriveCleanser bezpečně vymaže data z pevného disku. Pro vyčištění lze volit diskový oddíl, nealokované místo, či celý disk. Chcete-li bezpečně zrušit pouze jednotlivé složky či soubory, musíte použít Skartovač souborů. V jednoduchém průvodci navolíte, co si přejete vyčistit a program se už o zbytek postará. Nevratně, pochopitelně. Funkce Smazání systému uklidí operační systém Windows od stop vaší práce. Jde o dočasné složky uživatele, internetu apod. Mimo to ještě bezpečně promaže veškeré fyzické volné místo na disku. Smazaná data tedy nebude možno obnovit.

screen - 2.11.2007 , 11_19_27.png
Diskové nástroje pro pořádný úklid

Zálohovat lze v True Image cokoliv, na co si vzpomenete. Takovou šíři možností nenabízí žádný jiný mně známý zálohovací nástroj. Zvláště oceňuji možnost zálohování elektronické pošty (i jednotlivých zpráv) z klientů z dílny Microsoftu (Outlook a Outlook Express) a také nastavení řady dalších aplikací včetně nejpopulárnějších webových prohlížečů.

Jakékoli zálohy lze detailně naplánovat. Akce tak lze spouštět například při přihlášení či odhlášení uživatele, instalaci či odinstalaci softwaru, nebo překročení dané diskové kvóty. Zálohování můžeme nastavit na dobu, kdy je počítač nečinný, aby zátěž systému nerušila uživatele od práce. Perličkou je funkce šifrování záloh, pro nějž je použit algoritmus AES s volbou 128bitového, 192bitového, či 256bitového klíče.

screen - 2.11.2007 , 11_51_16.png
Co budeme dnes zálohovat?

Uživatelské rozhraní True Image bylo upraveno, aby o něco více ladilo s moderním stylem Windows Vista, původ v Acronisu se však nezapře. Snaha o jednoduchost však, obávám se, vedla k až přílišné velikosti použitých ikonek a až příliš velkému množství nevyužitého prostoru v programovém okně. Zakoupíte-li si českou verzi, získáte téměř kompletně počeštěnou aplikaci. V mateřštině najdete rovněž nápovědu.

Spolu s instalačním a bootovacím (recovery) CD se dodává i stodvacetistránkový velmi podrobně zpracovaný tištěný manuál, kde najdete prakticky vše podstatné. Z webu výrobce je možno stáhnout patnáctidenní zkušební verzi.

Systémové požadavky

True Image si porozumí snad s každým dnešním počítačem. Vystačí si s procesorem třídy Pentium, 128 MB operační paměti a disketovou či CDRW mechanikou pro tvorbu zaváděcích médií. Podporovány jsou operační systémy Windows 2000 Professional SP4, Windows XP SP2, Windows XP x64 a všechny edice Windows Vista. Výrobce specifikuje seznam velmi přesně (klientské verze Windows), je tedy možné, že True Image s přídomkem Home nebude fungovat na serverových verzích Windows.

Přímo podporovány jsou operační systémy FAT16 i FAT32, NTFS, Ext2 i Ext3, Reiser FS a Linux swap. Neznámé či poškozené souborové systémy může True Image číst alespoň sektorově.

Zálohovat lze na pevné disky, síťové disky, FTP, všechny optické disky CD a DVD, USB (1.1 i 2.0), FireWire a paměťová zařízení připojená prostřednictvím PCMCIA rozhraní. Otestovanou mám funkčnost True Image například i na PCMCIA SATA řadiči s čipem Silicon Image.

Pokud rádi experimentujete či se jen bojíte o data, za ty peníze to stojí

Acronis True Image 11 Home je podařený kousek softwaru. Jeho rozhraní při běhu ve Windows je sice poněkud pomalé, to však ale nijak nesnižuje funkčnost. Jste-li věční systémoví experimentátoři, hrajete-li si se systémovým nastavením, testujete-li aktualizace, viry, cracky či jiné potenciálně nebezpečné programy a data, je pro vás True Image za cenu lehce přesahující tisíc korun dobrou volbou. Dobré zálohování, speciálně s možností zálohy celého disku či oddílu, pak jistě využije každý z nás, na to nemusíme každý den riskovat s nebezpečným softwarem. Konečně, kdo by neocenil, že místo dvanácti hodin strávených instalací Windows a dalších aplikací postačí půlhodinka na obnovení obrazu systémového oddílu?

Pro tak kvalitní program, jakým je Acronis True Image 11 Home, se vyplatí udělat výjimku a vyjádřit dobré hodnocení pro Živě.cz nezvykle i v číslech. Dávám 9/10.

Acronis True Image 11 Home
Zálohování na doraz
1 482 Kč
Acronis.com
plusy

Ultimátní zálohování
Jednoduché použití
Bezpečnostní varování před způsobením škody
Funkce Try and decide
Tištěný manuál

minusy

Uživatelské rozhraní by chtělo dotáhnout
Mezery v lokalizaci

 

fsc.jpg

Diskuze (27) Další článek: Saitek Cyborg: myš, která umí vyrůst

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,