Zálohování: Jak se chrání důležitá data?

Pokud uživatelé i správci firemních sítí nechtějí přijít o soubory, měli by zálohovat. Jak se podle průzkumu zálohuje v západní Evropě? A jak u vás doma nebo ve firmě?

Nejen domácí uživatelé, ale především firmy se bojí ztráty důležitých dat. Ne vždy ale podobné tragédií vhodně předcházejí, proaktivní ochrana v podobě pravidelného a efektivního zálohování přitom dokáže nejen data navrátit do původní podoby, ale také značně zkrátit čas potřebný pro uvedení systému do opětovného plného provozu. Jak jsou na tom malé a střední organizace se zálohováním? Právě na tuto otázku hledal aktuální průzkum iniciovaný společností Acronis.

Acronis zkoumal šest set organizací rovnoměrně rozložených ve Velké Británii, Francii a Německu. Pro provedení výzkumu byl vybrán institut Vanson Bourne, vzorek se skládal jednak z lidí odpovědných v organizacích za IT (většinou ředitelé, IT manažeři a správci IT), jednak ze SMB a středně velkých organizací (250 až 1 000 zaměstnanců).

Ztráta dat = ztráta zaměstnání

Jak zpráva detailně uvádí, v případě ochrany serverů je většina organizací pečlivá, pouze zlomek organizací nezálohuje své servery vůbec a 87 % organizací zálohuje servery automaticky. Nicméně v případě zabezpečení pracovních stanic společnosti žijí ve větším ohrožení. Šokující je, že čtvrtina společností stále zálohuje počítače a notebooky ručně, ale snad ještě více znepokojující je, že pětina (19 %) společností neprovádí zálohování pracovních stanic vůbec. Zdaleka nejhorší způsoby zálohování mají v průzkumu Britové, 38 % tamních organizací nezálohuje pracovní stanice vůbec, ve srovnání s pouze 5 % ve Francii a 9 % v Německu.

Z výsledných čísel lze vyčíst větší zaměření organizací na zálohování serverů, v řadě případů je to i logické. Řada organizací totiž koncové klientské stanice nepovažuje za kritický bod celé infrastruktury, horší zálohy jsou toho jasnou známkou. Odpovídá to celkové bezpečnostní politice, často jsou klientské stanice i méně chráněny (například nejsou instalovány lokální antiviry), případně správci nechávají uživatelům zcela volné ruce – ať instalují a spouštějí, co chtějí. Ze tří zemí, které byly do průzkumu zahrnuty, dopadli nejhůře Britové, kolikpak by asi měli Češi? Osobně tipuji, že pod nízká procenta Francie a Německu bychom se určitě nedostali, spíš bychom statistikou bojovali právě s Brity.

backup.png
Nejrůznější programy pro zálohování zdarma můžet nalézt na našem webu GigaMania.cz

Další výsledky průzkumu ukazují, že téměř polovina respondentů (43 %) má strach, že ztráta dat by vedla ke ztrátě příjmů a zákazníků, což dokazuje, že ztráta dat není hodnocena pouze jako IT problém. Ztráta dat má pro organizace mnohem širší následky. Mezi další faktory patří obava z nesplnění zákonných předpisů (mnohem výraznější v Německu než ve Velké Británii a Francii – 22 % versus 9 % a 11 %) a důsledky, které může mít ztráta dat na pověst společnosti. Navíc se více než pětina dotazovaných (21 %) obává, že by následkem ztráty dat mohla ztratit práci.

Proti haváriím i virům

Na našem webu JNP.cz se nedávno v diskuzi pod jedním článkem objevil zajímavý názor: jsou jen dvě skupiny lidí, a sice ti, kteří zálohují, a ti, kdo teprve zálohovat budou. Tento komentář přesně vystihuje přístup většiny uživatelů k zálohování, jelikož zpravidla o ně příliš nejeví zájem do doby, než o cenná data přijdou. Jakmile jednou dojde ke ztrátě pracovních dokumentů, rodinného archivu digitálních fotek nebo důležitých firemních reportů a plánů, začne se každý rychle zajímat o nejvhodnější metodu zálohování do budoucna.

Čistě z pohledu zabezpečení dat na serverech i klientských stanicích má zálohování dvojí význam. Tím prvním, nejčastěji zmiňovaným, je možnost obnovy v případě ztráty dat vinou chyby systému hardwarové, softwarové i uživatelské. Důležitá je ale také možnost obnovy dat v případě virové nákazy, nejsnazší totiž bývá infikované soubory smazat a nahradit je z dřívější zálohy. Stejný případ nastává u vyděračského ransomwaru, kdy útočníci zašifrují citlivá data a požadují peníze výměnou za přístupové heslo. I zde záloha podá pomocnou ruku, opět stačí soubor obnovit z dřívější kopie.

Jak je prováděna záloha důležitých dat ve vaší firmě? Kterými způsoby se o své vlastní soubory staráte sami? Využili jste už někdy obnovu ze zálohy v opravdu kritické situaci? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Diskuze (36) Další článek: Veselé Velikonoce vám přeje Živě.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,