Reklama

Zálohování a ochrana dat

Poruchy hardwaru nebo softwaru, útoky ransomwarem nebo obyčejné neúmyslné odstranění – to vše může způsobit ztrátu velkého množství dat. Zálohování představuje bezpečnostní síť, která zajistí ochranu v situaci, kdy se něco pokazí, a je tedy nedílnou součástí plánování infrastruktury.

Příprava základů: 3–2–1

Obnovení dat v okamžiku, kdy to potřebujete, dokáže zajistit pouze správně vytvořená strategie zálohování. Bez ohledu na to, jestli se tímto problémem teprve začínáte zabývat nebo se snažíte upravit stávající systém, je důležité dodržovat pravidlo zálohování 3-2-1:

foto3.jpg

Mějte alespoň 3 kopie dat

Tyto kopie uchovávejte na 2 různých médiích

Uchovávejte alespoň 1 kopii na jiném, vzdáleném místě
 

Krok 1 – Zálohování zařízení

Ideálním řešením pro zabezpečení vašich dat jsou úložiště NAS od výrobce Synology. NAS (Network Attached Storage) je inteligentní úložné zařízení připojené k domácí nebo kancelářské síti. Do zařízení NAS můžete uložit všechny soubory svých rodinných příslušníků a kolegů – od důležitých dokumentů až po cenné sbírky fotografií, hudby a videa. Pomocí webového prohlížeče nebo mobilních aplikací můžete přes internet k souborům přistupovat a používat různé služby poskytované zařízením NAS.

foto2.jpg

Pomocí aplikace Active Backup for Business můžete průběžně vytvářet kompletní zálohy všech svých souborů, programů a nastavení. V případě problémů snadno obnovíte pouze soubory či složky anebo zreplikujete celé zařízení do nového. Pokud vám stačí pouze ochrana konkrétních složek, využijete aplikaci Synology Drive, která průběžně vytváří zálohy. V případě náhodného nebo úmyslného poškození souborů snadno obnovíte starší verze. Pomocí mobilní aplikace Synology Photos stejně jednoduše zálohujete veškeré fotografie a videa ze svého telefonu s Androidem či Apple iOS.

Krok 2 – Zálohování zařízení NAS do jiného cíle

Když jste nyní centralizovali zálohování svých dat, je důležité přidat další úroveň ochrany. Přestože je zařízení Synology NAS navrženo tak, aby zajišťovalo integritu a bezpečí dat, nedokáže vás ochránit před dopadem přírodní pohromy nebo krádeže.

foto1.jpg

Pomocí nástroje Hyper Backup můžete snadno zálohovat kompletní NAS: nejen soubory, ale i aplikace, jejich databáze a veškerá nastavení. Často měněné soubory lze replikovat každých pět minut pomocí služby Snapshot Replication. Ještě efektivnější a pro řadu případů v důsledku i levnější je záloha do cloudových služeb. Synology podporuje ty nejpoužívanější (Dropbox, Google Drive, OneDrive, Amazon AWS a další), ale nabízí i vlastní a cenově výhodný cloud Synology C2 Storage. Data lze rovnou na straně klienta šifrovat pomocí AES-256. V nástroji USB Copy lze nastavit automatickou zálohu vybraných adresářů ihned po připojení externího disku.

Ochrana před ransomware

Správně nastavená záloha dat vás ochrání i při útoku ransomware, který obvykle zašifruje vaše data a vyžaduje výkupné za jejich dešifrování. Jaký je postup, pokud zjistíte napadení ransomwarem?

  1. Vypněte svůj WiFi adaptér a odpojte svůj síťový kabel

  2. Vyčistěte systém na všech zařízeních v síti, ujistěte se, že jsou bez infekce

  3. Obnovte počítače a data pomocí zálohovacích funkcí Synology

f-ds220-_right-45-add.jpg

Zálohujte data efektivně a bezpečně i vy, vyberte si vhodný NAS na synology.cz

Další článek: Poslechněte si závodní Toyotu s motorem na vodík. Nezní vůbec zle

Témata článku: ,