Zálohovací SW: rozdíl ve výkonu o desítky procent

(Inzerce) Test Network Testing Labs ukázal, že při zálohování a obnově dat ušetříte volbou správného nástroje desítky procent času a značnou kapacitu disků.

Nezáleží na tom, jak ve firmě o data přijdete, ale jednou se to stane. Nemusí jít o požár, záplavy nebo důmyslnou sabotáž; nejspíš půjde o obyčejnou lidskou chybu. Denní realitou jsou omylem smazaný soubor a výjimkou není ani totálně vyčištěná poštovní schránka kombinací Ctrl A – Shift Del.

Rychlost a velikost zálohy, virtuální a fyzické prostředí

Zatímco zálohování dat probíhá obvykle automaticky v naplánovaném intervalu, je obnova dat v každém případě stresující záležitost, při které hraje roli každá minuta. Stejně tak je podstatná spotřeba diskového prostoru pro zálohu a samozřejmě podpora nejen virutálního, ale i fyzického prostředí pro zálohování i obnovu.

Laboratoře Network Testing Labs porovnaly ze všech těchto hledisek dva nástroje pro zálohování enterprise prostředí: ověřený Acronis Backup Advanced a Veeam Availability Suite v.8. Výsledek je jednoznačný - Acronis nabízí rychlejší nástroj, který produkuje menší zálohy, méně zatěžuje síť a je použitelný pro zálohování i obnovu fyzických a virtuálních strojů. Navíc se lépe používá. Kompletní výsledky testu jsou k dispozici zde: CZ, EN; podívejme se na základní shrnutí.

O 20% rychlejší obnova

Základní úlohu (tedy zálohování nebo obnovení provozu) dokončil Acronis Backup Advanced v podstatně kratším čase, než Veeam Availability Suite. Šlo o zálohu a obnovu 140 GB dat, kombinujících souborové, mailové, databázové a webové servery. Při zálohování byl Acronis rychlejší o 23 procent (31,2 minut proti 40,6 minut Veeam), obnova byla kratší o více než 11 minut , tedy o 20 procent (43,5 minuty proti 54,7). Rychlejší bylo i RTO/RPO.

13% diskového prostoru navíc a nižší síťová režie

Přestože oba nástroje využívají při zálohování shodné nástroje, tedy kompresi a deduplikaci dat, při porovnání velikosti zálohy se ukázal výrazně účinnější Acronis. Záloha 200 GB dat zabrala v případě Acronisu 94 GB, Veeam potřeboval 108 GB, tedy o 13% více.

Acronis zároveň při zálohování výrazně méně zatěžoval síť. Na gigabitové síti činila jeho síťová režie 13%, zatímco režie Veeam vyšplhala na 16 %.

Fyzické i virtuální prostředí

Konečně posledním bodem, na který se test zaměřil, byla podpora různých výpočetních prostředí. Acronis jasně zvítězil i zde. Podporuje fyzické i virtuální výpočetní prostředí, zatímco Veeam pracuje pouze s virtuálními prostředími. Kromě toho Veeam podporuje jen dva hypervisory, Acronis pracuje se šesti.

Více informací o testu zjistíte zde, podrobnosti o zálohovacím řešení Acronis najdete zde.

Další článek: Nejlepší lehké notebooky na cesty [Vánoce 2015]

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,