Asus | Základní desky | Požár

Základní desky Asus ROG Maximus Z690 Hero hořely kvůli obrácenému kondenzátoru. Výrobce je stahuje z trhu

Velmi nepříjemný problém musí řešit tchajwanská firma ASUSTek Computer. Na sociálních sítích se totiž objevilo hned několik zpráv o tavících se tranzistorech na základních deskách Asus ROG Maximus Z690 Hero. Některé fotografie působily závažným dojmem a majitelé podrobně popisovali zápach spáleniny, chybové kódy a skutečné požáry. Protože se jednalo o více případů, musel výrobce reagovat.

Poté, co se na různých diskuzních fórech a na webu Reddit rozšířily zprávy o tomto problému, provedl youtuber Buildzoid vlastní analýzu. Všechny postižené základní desky měly jednu společnou vlastnost: dva vypálené tranzistory MOSFET, které zajišťují napájení 5 volty pro řadu komponent na základní desce, včetně subsystému napájení paměťových modulů DDR5.

Šlendrián při výrobě?

Buildzoid usoudil, že problém nebyl způsoben tranzistory MOSFET, ale kondenzátorem umístěným hned vedle nich. Porovnání obrázků postižených základních desek s plně funkčními kusy odhalilo, že kondenzátor je na vadných deskách nainstalován obráceně, čímž dochází k přepólování a selhání tranzistorů.

Asus nakonec 29. prosince uznal chybu a oficiálně potvrdil, že příčinou problémů je obráceně nainstalovaný kondenzátor. K chybné instalaci došlo při výrobě na jedné z vietnamských linek. Ve výsledku může tento problém způsobit zobrazení chybového kódu 53 nebo poškození komponent základní desky.

„Asus se zavázal vyrábět produkty nejvyšší kvality a každé hlášení o incidentu od našich klientů bereme velmi vážně. Nedávno jsme obdrželi hlášení o incidentech týkajících se základní desky ROG Maximus Z690 Hero. V rámci probíhajícího vyšetřování jsme předběžně identifikovali možný problém s obráceným paměťovým kondenzátorem,“ uvádí výrobce v oficiálním prohlášení.

Zákazníci budou mít nárok na výměnu

Asus pokračuje se svými dodavateli a zákazníky v důkladné kontrole, jejímž cílem je identifikovat všechny základní desky, jež jsou potenciálně postižené tímto problémem. Výrobce počítá s tím, že zákazníkům vadné desky vymění za nové.

Asus také popsal, jak poznat desku, u které může být chybně nainstalovaný kondenzátor. Problém se potenciálně týká motherboardů vyrobených v roce 2021 s produktovým číslem 90MB18E0-MVAAY0 a sériovým číslem začínajícím na MA, MB a MC.

Na stránkách podpory nabízí rychlou kontrolu podle sériového čísla desky. Toto číslo lze najít buď přímo na základní desce, konkrétně na její horní nebo spodní hraně, nebo na nálepce na krabici. Sériové číslo je uvedeno za zkratkou „Serial No“, „SSN“, „S/N“ nebo „SN“.

Diskuze (4) Další článek: Fenghua 1: čínská výkonná grafická karta se ukázala v provozu. Chce soupeřit s GeForce RTX 3060

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,