Kryptoměny | Peníze | Kriminalita

Zakladatel kryptosměnárny BTC-e byl odsouzen k pětiletému vězení za praní špinavých peněz

Původem ruský počítačový expert a zakladatel dnes již neexistující kryptosměnárny BTC-e Alexander Vinnik byl odsouzen k pěti letům vězení za praní finančních prostředků pocházejících z kybernetického zločinu. Kromě toho mu francouzský soud vyměřil pokutu ve výši 100 tisíc eur (v přepočtu přibližně 2,6 milionů korun), jak informuje ZDNet.

Dobrou zprávou pro dnes 41letého Vinnika je fakt, že se vyhnul mnohem přísnějšímu trestu. Státnímu zástupci se totiž nepodařilo prokázat, že by se měl podílet na vytvoření a distribuci ransomwaru Lucky, který byl aktivní zejména v letech 2016 a 2017.

Vzestup a pád BTC-e

Rozsudek se tedy netýká původního podezření z kybernetických útoků, vydírání a organizovaného zločinu. Jediné, co se podařilo prokázat, je legalizace výnosů z trestné činnosti neboli praní špinavých peněz.

Zásadní část Vinnikova životního příběhu se začala psát v červenci roku 2011, kdy spolu s Alexandrem Biljučenkem založil kryptosměnárnu BTC-e. Ta si v následujících letech vybudovala silnou pozici a v roce 2015 přes ní byly realizovány přibližně 3 % směnných transakcí v bitcoinech. Umožňovala obchodování mezi americkým dolarem, ruským rublem, eurem a kryptoměnami bitcoin, litecoin, namecoin, novacoin, peercoin, dash a ethereum.

V červenci roku 2017 se americké ministerstvo spravedlnosti pokusilo uzavřít BTC-e. Žaloba, čítající 21 bodů, vinila její provozovatele z údajného mezinárodního praní peněz – mimo jiné se mělo jednat i o finanční prostředky získané z hacku japonské bitcoinové burzy Mt. Gox.

Vinný Vinnik

Po zatčení zaměstnanců byl web odstaven, v následujících dnech pak byla zabavena doména btc-e.com a 38 % finančních prostředků zákazníků. Vinnik byl zatčen 25. července 2017 v Řecku na základě mezinárodního zatykače vydaného USA. O jeho vydání pak postupně požádaly Spojené státy, Rusko a Francie.

V lednu 2020 byl Vinnik nakonec na základě 14 obvinění, souvisejících s praním špinavých peněz a hackerstvím, vydán do Francie. Zde byl obviněn mimo jiné z vydírání, spiknutí a poškozování systémů automatického zpracování dat. Francouzským vyšetřovatelům se nakonec podařilo prokázat pouze jedno obvinění, na jehož základě byl odsouzen.

Tím ale případ nekončí – USA i Rusko podaly nové žádosti o vydání Vinnika, který má čelit obviněním v příslušných jurisdikcích. Zatímco ruské úřady ho vyšetřují kvůli podvodu ve výši 11 000 amerických dolarů, americké orgány uvedly, že platforma BTC-e pomohla kyberzločincům vyprat více než 4 miliardy dolarů pocházející z nelegální činnosti.

Diskuze (14) Další článek: Spotify chce být přehrávačem pro všechny. Na Androidu plánuje přehrávání lokální hudby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,