Google | Doprava | Automobily

Zákeřný Waze: řidiče navádí do ulice s 32% stoupáním. Když prší, kopec neubrzdí a nabourají

Aplikace Waze je automobilovou sociální sítí, která patří Google a stará se o co nejefektivnější vytvoření trasy z bodu A do bodu B. Tato trasa se ale v reálném čase mění dle skutečného provozu a problémů, které jsou detekovány z mobilních aplikacích ostatních řidičů.

Často se tak stává, že v případě zácpy na hlavní a nejrychlejší trase Waze změní trasu přes nějaké méně frekventované místo, vesničku či ulici, kde skoro nikdo nejezdí. Extrémní případ, o kterém informoval web LA Times, se ale odehrává v ulici Baxter v Los Angeles. Tato ulice je totiž velmi specifická – stoupání vozovky je zde totiž vysokých 32 %, což pro neznalé znamená problémy například v mokru, kdy vám nemusí stačit ani sebelepší brzdy.

Na projížďku Baxter Street se můžete podívat na tomto videu:

A právě to se děje – Waze čím dál více řidičů při zácpách v oblasti Glendale Boulevard převádí na tuto ulici, což znamená zvýšený počet vozů a bohužel i nehod na tomto místě, kdy projíždějící auta v mokru doslova sklouznou na zaparkovaná auta nebo dokonce vjedou do zahrady některého z domů. Obyvatelé této ulice si tak stěžovali jak úřadům, tak i přímo Waze, aby problém vyřešili.

Zástupci Waze ale zatím pouze odpověděli v tom smyslu, že nemohou ulici jen tak vyškrtnout nebo upravit algoritmus, protože by to rozbilo celý systém. Snaží se o to, dodržovat reálné silniční trasy a zákony, takže dokud nebude tato ulice označena nebo uzavřena oficiální cestou, nemohou s tím nic dělat.

V tomto případě tak sice oficiální řešení stále neexistuje, ale už dříve se objevily informace o triku, který některé vesnice dělají proti zvýšenému objemu vozů, které přes ně navigoval Waze, aby se řidiči vyhnuli zácpě. Obyvatelé totiž sami spouštějí aplikace Waze a falešně uvádí, že je ve vesnici zácpa, takže Waze odkloní řidiče na jinou trasu.

Diskuze (31) Další článek: Cherofóbie: Strach ze štěstí je možná mnohem častější, než si myslíme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,