Zajímavosti o internetové populaci – červen 2006

Ve všední dny navštěvuje internet téměř dvakrát více českých uživatelů než o víkendu.

Během měsíce června navštívilo české internetové stránky zapojené do výzkumu NetMonitor celkem 4,4 milionu unikátních (reálných) uživatelů a to včetně zahraničních návštěvníků. Pouze českých internetových uživatelů bylo v červnu o 0,93 milionu méně, tj. téměř tři a půl milionu. Během průměrného červnového týdne byly zaznamenány skoro tři miliony  (2,98 milionu) českých internetových uživatelů a během průměrného dne 1,79 milionu návštěvníků.

Graf návštěvnosti reálných uživatelů pro celý NetMonitor za průměrné dny v týdnu (v milionech)
RUcz – návštěvníci (reální uživatelé) z České republiky
RUall – všichni návštěvníci (reální uživatelé) - z České republiky i ze zahraničí

Výraznější rozdíly v návštěvnosti českého internetu jsou mezi všedními a víkendovými dny. Obecně lze říci, že nejvyšší návštěvnost je vždy na začátku týdne a s každým dalším všedním dnem mírně (cca o 10-20 tisíc) klesá. Během soboty potom můžeme v porovnání s pátečním dnem pozorovat výrazný 43% propad internetových uživatelů, zatímco v neděli nastává oproti sobotě 10,5% nárůst. Rozdíl mezi návštěvností v nejnavštěvovanější den (pondělí) a v nejméně navštěvovaný den (sobota) je celkem 1,08  milionu internetových uživatelů (včetně zahraničních návštěvníků), přičemž jen u českých internetových uživatelů je rozdíl roven téměř jednomu milionu (0,98 milionu) internetových uživatelů, což je skoro poloviční rozdíl.

Počet návštěvníků českého internetu v předprázdninovém období mírně klesá.

Podíváme-li se na konkrétní vývoj počtu reálných uživatelů v měsíci červnu, stojí za povšimnutí, že se zvyšujícím se datem je zaznamenán velmi mírný pokles v návštěvnosti. Tento trend lze dobře demonstrovat na vývoji sobotní návštěvnosti. Zatímco na začátku měsíce navštívilo v sobotu (3. 6.) české internetové stránky zapojené do výzkumu NetMonitor 1,19 milionu českých internetových uživatelů, v sobotu (10. 6.) to bylo již jen 1,09 milionu, následně v sobotu (17. 6.) jen 1,05 milionu a konečně dne (24. 6.) je již zaznamenán pokles o 0,18 milionu internetových uživatelů (na 1,01 milionu). Tento pokles je pravděpodobně způsoben velmi teplým počasím, probíhajícím zkouškovým obdobím na VŠ a blížícími se školními prázdninami, kdy rodiny nebo studenti již předčasně odjíždí na letní dovolenou.

Graf počtů uživatelů internetu v jednotlivých dnech června 2006

Zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch & Gemius

Diskuze (9) Další článek: Masarykova univerzita vyvinula software proti plagiátům

Témata článku: , , , , , , , , , ,