Zájemci o Google internet skákali do jezer a koupali se se žraloky

Před bezmála dvěma měsíci Google na svém oficiálním blogu oznámil, že by rád na území USA zrealizoval menší síťový experiment. Jeho účelem by bylo vybudování testovací gigabitové sítě a to nikoliv na páteři ale na poslední míli. Gigabit za sekundu by tedy tekl až do domácností. Na této zkušební lokální komunitě by pak inženýři a stratégové Googlu testovali své nové služby a vůbec možnosti využití takových rychlostí pro HD video a další náročné webové aplikace.

Myšlenka domácího gigabitového internetu rozpoutala v Americe internetovou bouři. Do uzávěrky na konci minulého týdne se do projektu přihlásilo bezmála dvě stě tisíc jednotlivců a přes tisíc komunit, obcí i větších měst.

A někteří byli schopni pro rychlý internet udělat téměř cokoliv. Čtvrtmilionové hlavní město Kansasu Topeka se na chvíli přejmenovalo na The Google City, starosta městečka Duluth skočil do zamrzlého Hořejšího jezera a starosta Sarasoty si kvůli Googlu zaplaval se žraloky.

mapa.png
Místa, odkud se zájemci o „Google internet“ hlásili nejčastěji

Nyní se bude Google rozhodovat a o šťastném vítězi síťové loterie rozhodne snad do konce letošního roku. Podobné iniciativy se pomalu rodí i na státní úrovni. Plán výstavby gigabitového internetu do roku 2012 totiž už před časem oznámila třeba Jižní Korea.

A co Česká republika? Ta zatím na domácí úrovni ochutnává kouzlo stomegabitu.

Diskuze (31) Další článek: Čína představí svůj vlastní iPad. Bude levný, nekvalitní a falešný

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,