Zahraniční testy: Která se nejlíp popere s videem?

Přebory v přehrávání videa • Ultimátní Radeon HD 2600 XT • ASUS P5E3 Deluxe s Intel X38 • Matrox: Analog přes tři monitory

V našem novém pravidelném týdeníku vám nabídneme výběr zajímavých recenzí a testů z různých zahraničních stránek, ze kterých si každý určitě vybere to, co ho zajímá. Nebudou chybět procesory, grafické karty, základní desky ale i další zajímavé doplňky pro váš počítač, jako různé typy chlazení a další běžně používané periferie.

Test kvality a akcelerace videa

Dnešní grafické karty podporují akceleraci a zvyšování kvality přehrávaného obrazu, ale všechny na tom samozřejmě nejsou stejně. Jak je to ve skutečnosti, se rozhodli prozkoumat na X-bit labs. Zaměřili se nejen na kvalitu podání klasického i HD videa s různými kodeky, ale i na akceleraci, respektive jak moc karty ulehčí práci samotnému procesoru.

Testovány byly karty ATI řady X1000 i HD 2000, Nvidia řady 8 a 7 a pro srovnání byl uváděn i čip S3 Chrome S27. Jako procesor byl použit Intel Core 2 Extreme X6800 s frekvencí 3 GHz.

h264_med.gif 
Akcelerace – méně je lépe

Celkově jde říci, že i když se jedná o nejnovější generaci grafických karet, je stále zatížení procesoru při HD videu docela vysoké. Přesto je přínos grafické karty znát. Velkou výhodu karet ATI řady HD 2000, je integrovaný zvukový řadič včetně HDCP ochrany.

Sapphire Ultimate Radeon HD 2600 XT

Mnoho z vás jistě uvažuje nad nákupem nové grafické karty kolem 3 000 Kč s DPH, možná zvažujete i poměrně dobrou koupi v podobě Radeonu HD 2600 XT. Výrobců a verzí je mnoho a tentokrát si na serveru Beyond3D vzali na mušku verzi Sapphire Ultimate Radeon HD 2600 XT, která je pasivně chlazená.

sapphire1.jpg 

Jádro karty pracuje na standardní frekvenci 800 MHz a 256 MB GDDR3 paměti (Qimonda 1.3ns) pak na frekvenci 700 MHz (1400 MHz efektivně). Pasivní chlazení odvádí teplo od jádra pomocí dvou heatpipe trubic na zadní stranu karty, kde je žebrování. Samotné paměťové čipy nejsou nijak chlazeny, protože to není zapotřebí.

sapphire2.jpg 

Karta nepotřebuje externí napájení a vystačí si tak pouze s PCI Express. Samozřejmostí je dvojice DVI výstupů, přičemž oba lze přeměnit na HDMI s podporou HDCP. Nepříjemnou „vlastností“ jsou teploty. Pokud byla karta testována na stole, nebyly v zátěžových testech žádné problémy. Po instalaci do skříně, která byla vybavena bočním a zadním ventilátorem, se při zátěži vyskytlo několik resetů čipu, přičemž teplota jádra se pohybovala kolem 80°C. Tyto hodnoty byly změřeny sondou, protože použité ovladače Catalyst 7.7 nezobrazovaly teplotu správně. Výsledná teplota jádra tak byla určitě ještě větší.

V balení lze nalézt kromě různých adaptérů také PowerDVD 7, Half-Life 2: Lost Cost, Half-Life 2: Deathmatch a 3DMark06. Pokud tedy uvažujete o této verzi karty, ujistěte se, že máte dobře větranou skříň, případně zvažte nákup nějakého tichého ventilátoru.

sapphire3.jpg 

 

ASUS P5E3 Deluxe

Už 24. září Intel oficiálně uvede nový čipset X38 s podporou DDR3 a na serveru AnandTech otestovali předprodukční verzi základní desky ASUS P5E3 Deluxe, která tímto čipsetem disponuje. Deska používá kvalitní heatpipe chlazení čipsetu a jako jižní můstek je použit ICH9R. Na desce se nachází tři PCI Express ×16 sloty ve verzi 2.0, dva PCI Express ×1 a dva klasické PCI sloty.

asus1.jpg 

Kromě dvou gigabitových síťových portů je k dispozici i WiFi 802.11n. Bios má velké možnosti nastavení ve všech směrech a novinkou je takzvaná „Express Gate“, která umožňuje ještě před startem operačního systému spustit integrovaný webový prohlížeč či telefonovat pomocí Skype. Mezi další dovednosti patří i vypnutí, restart a další funkce.

asus2.jpg 

Vzhledem k tomu, že se jedná o hi-end desku, počítejte s cenou kolem 260 USD (přibližně 7 200 Kč s DPH). Za tuto cenu dostanete velmi kvalitní desku s nejnovějším čipsetem od Intelu, s velmi dobrým zvukovým kodekem a WiFi. Bohužel nepotěší nutnost použít zatím velmi drahé DDR3 operační paměti.

asus3.jpg 

 

Matrox TripleHead2Go Analog Edition

Společnost Matrox již delší dobu nabízí zajímavé řešení rozšíření plochy v podobě TripleHead2Go, o kterém jsme již psali.

matrox1.jpg 

Na tři displeje dokáže toto zařízení zobrazit obraz o maximálním rozlišení 3840×1024, takže ať už jde o pracovní plochu, nebo takzvaný „surround gaming“, každý si přijde na své. Recenzent serveru TechPowerUp uvádí hlavní přednosti jako bezproblémový provoz a kvalitní příslušenství. Nevýhodou je zahřívání po delším provozu a vysoká cena, která je 225 Euro (přibližně 7 000 Kč s DPH). K dispozici je i verze s DVI výstupy, která je však o přibližně tisíc korun dražší.

matrox2.jpg 

Váš názor Další článek: Převrat u Mozilly, Thunderbird je samostatný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,