Historie | Hudba, filmy, seriály | Winamp

Zahoďte Spotify! Winamp Skin Museum vás vrátí o 20 let zpět

Pokud jsou mezi našimi čtenáři ještě stále ti z vás, kteří neutekli na Spotify nebo třeba YouTube Music a na pracovní ploše jim svítí ikonka legendárního Winampu, zbystřete.

 Autoři webového Winampu – Webampu, který mimochodem také stojí za zkoušku, spustili Winamp Skin Museum. Jak už název napovídám je to momentálně asi nejucelenější katalog starých dobrých skinů pro tento hudební přehrávač.

Skiny se staly jeho symbolem a také celé počítačové éry krátce po přelomu století, kdy bylo téměř až otázkou správného bontonu, aby měl každý program od antiviru po ovladače grafiky nějaké to infantilní a hlavně pestrobarevné téma.

7846f89d-d987-45fd-9087-1c5039e9e272
Skiny pro Winamp všech barev. To je Winamp Skin Museum.

Není divu, byla to éra barevných Windows XP, poblikávajících gifů na tehdejších pomalých webových stránkách a počet barevných odstínů na centimetr čtvereční vašeho CRT monitoru odpovídal tomu, o jak progresivního počítačového tvůrce se jednalo.

0eaa8b8d-5ee4-484f-b0cb-7b923670e41a
Plně funkční Webamp v prohlížeči a jeden ze vkusných skinů

Dodnes po tom strakatém divadle zůstaly snad už jen opravdu pouze ty skiny a vy si je můžete zobrazit na této krásné šachovnici miniatur. A pokud máte Winamp, rovnou si je můžete i stáhnout. A pokud jej nemáte, nic se neděje, každý ze skinů si samozřejmě můžete bez čekání okamžitě vyzkoušet v již zmíněném webovém Webampu.

Diskuze (34) Další článek: Americký odklon od Huaweie přijde tamní pokladnu na miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , ,