Zábava na českém internetu: koně a koníčky

Webových stránek, které se zabývají informacemi pro chovatele, pěstitele, kutily, cestovatele, zkrátka pro všechny, kteří mají nějakého koníčka, je neskutečně velké množství. A to i na relativně malém českém internetu. V tomto článku najdete výběr pouze několika zajímavých stránek. Prostor jednoho článku ani síly autora nedovolují, abychom se věnovali vícero stránkám.

Katalogy

Zájemce o stránky věnované konkrétní problematice by měl navštívit některý z velkých českých katalogů webových stránek. Seznam, Atlas i Centrum nabízejí skupinu v katalogu, která je věnována právě koníčkům. Seznam mě překvapil šíří záběru a tím, jak má stránky v této kategorii dopodrobna roztříděny.

Vína z Moravy a Čech

Pro někoho je víno prací, pro jiného koníček, ale nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že víno má ráda většina z nás. Na webu www.wineofczechrepublic.cz najdete informace o aktuálním dění v českém vinařském světě. Jsou tu pozvánky na veletrhy, informace o jednotlivých vinařských oblastech, důležité pasáže z legislativy, seznam odrůd a mnoho dalšího.

Stránky jsou velmi přehledně roztříděny, nechybí množství obrázků a výřezů z mapy. Každého, komu víno chutná, bude jistě zajímat pohled do problematiky vína a zdraví. I k tomuto tématu zde najdete několik článků.

Mazlíčci.cz

Máte rádi zvířata? Stránky věnované domácím mazlíčkům slibuje webová prezentace uvedená v katalozích s adresou www.mazlicci.cz. Jak posléze zjistíte, po načtení dojde k přesměrování na stránku www.psi-kocky.cz, kde najdete množství informací o těchto čtyřnohých přátelích člověka.

Na přehledně roztříděném webu jsou k vidění vedle článků i pěkné fotografie od čtenářů. Potíže svých zvířecích miláčků můžete zkusit vyřešit v poradně. Je tu i chat, ale nezdá se, že by byl ve větší míře využíván. Nejenom štěňátka a koťata můžete prodat pomocí inzertní sekce. Kdo se zajímá o historii plemen, přijde si na tomto serveru také na své. Podle počtu zobrazených článků je tento server velice často navštěvován.

Rybičky

Nekomerční stránky o sladkovodní akvaristice nabízí atlas sladkovodních akvarijních ryb s fotografiemi, podobně také atlas rostlin a plžů, seznam nemocí a praktické rady pro začínající i pokročilé akvaristy. Všude je k dispozici možnost vyhledávání zadaného výrazu a zobrazení položek podle konkrétního písmene abecedy.

V diskuzním fóru si můžete nechat poradit od zkušenějších chovatelů. V inzertní sekci prodáte nepotřebné vybavení nebo rybičky na chov. Seznam odkazů vás nasměruje na akvaristický software, spořiče obrazovky a několik dalších webů se stejnou tematikou.

Bastlení.cz

Od zvířátek se přesuneme k neživým věcem. Na adrese www.bastleni.cz najdete nejrůznější informace o sestavování elektroniky. Web nabízí kategorie schémata, soubory, bazar, servisní módy a další. Součástí stránek je diskuzní fórum, které se však zdá být z velké části prázdné. Pokud budete mít zájem o množství nabízených schémat, pak vězte, že zde funguje jakýsi výměnný systém pomocí FTP.

Všeuměl

Na rozdíl od předešlého webu je www.vseumel.cz mnohem více naplněn a je přístupný i ryzím amatérům. V prvé řadě je zde Všeumělův katalog, obsahující roztříděné odkazy na stránky, které budou zajímat každého domácího kutila.

Pokud si prohlédnete seznam článků a rubrik, zjistíte, že tu najdete zajímavé tipy pro stavbu domků a altánů, vybudování bazénu, tipy pro domácnost, chování zvířat, pěstování květin, zkrátka tipy pro každodenní činnosti v domácnosti a dílně. Obsah stránek, které jsou přístupné i skrze adresu www.kutiltip.com, doplňuje bazar a diskuzní fórum.

Detektory

Z dílny a zahrady vyrazíme zpět do přírody. Každý jistě někdy snil o tom, že najde poklad. S moderní technikou v podobě detektorů kovů není taková šance již nereálná. Stačí mít patřičné vybavení a obrnit se trpělivostí.

Na adrese www.detektory.net najdete zájmový web lidí, kteří pobíhají s kouzelnou tyčinkou. Počet článků zatím není velký, mnohem více příspěvků najdete v diskuzním fóru. Na webu se také můžete pochlubit svými nálezy.

Rybaření

Ve vypuštěném rybníku se dá pomocí detektoru najít spousta zajímavých věcí. Dokud je v něm voda, patří rybník vodníkům, rybičkám a rybářům. Právě jim je určena stránka, na které najdete vše o rybaření, rybářích a soutěžích v rybolovu. Pytláky asi rybářský řád a ceny rybářských povolenek zajímat nebudou. Ale každého návštěvníka by mohly zaujmout odkazy na výrobce rybářských potřeb.

Hlavní část webu tvoří mapky s částmi Evropy, Austrálie a Afriky.  Rozklepnutím označené oblasti můžete zobrazit seznam regionů (těch, které jsou v databázi), ve kterých si můžete zarybařit. Vždy je nachystán poutavý popis z pohledu rybáře a mnoho doplňujících fotografií dané oblasti. Se svými úlovky se můžete předvést v „Chlubírně“, pro pisálky je připraveno diskuzní fórum.

Tuning

Patříte mezi příznivce vyšperkovaných automobilů? Pak rozhodně navštivte stránky www.tuning.cz. I laika potěší obrázková galerie ze srazů tuningářů. Pokud se vám některý automobil zalíbí natolik, že jej budete chtít mít neustále na očích, můžete si stáhnout obrázek na pozadí pracovní plochy. U každého si můžete vybrat z celé řady rozměrů podle toho, jaké rozlišení má váš monitor.

V rubrice bazar najdete nabídky na prodej různých automobilů. Nechybí kalendář rozmanitých akcí a setkání. Články se věnují jak zpravodajství ze srazů a soutěží, tak informacím o různých typech automobilů, a dokonce i závodním počítačovým hrám.

Motocykly

I jednostopá vozidla mají své internetové stránky. Do přehledu jsem vybral www.moto.cz, kde zvídavý čtenář najde aktuality nejen z mistrovství světa, ale i testy nebo články věnované sportu, technice, cestování, bezpečnosti a dalším věcem souvisejícím s motocykly. I na tomto webu jsou tapety na plochu a diskuze k tématu. S orientací na webu jsem měl trochu problémy, což však může být způsobeno tím, že se vozím spíše automobilem.

Kulturistika

A teď něco pro příznivce velkých svalů. Na adrese www.kulturistika.com najdete české stránky o kulturistice a fitness. Kromě elektronického obchodu, ve kterém si můžete nakoupit nejrůznější potravinové doplňky a příslušenství k tréninku, jsou zde užitečné články pro začátečníky i pokročilé. Dozvíte se jak správně cvičit, jak upravit svou stravu nebo jakým způsobem se tělo formuje.

Speciální sekce je věnována ženám. Začátečníci jistě ocení názorné fotografie různých cviků. Při pohledu na videozáznamy ze soutěží možná budou jen tiše závidět.

Zručný bobřík

Vzhled webu www.bobrik.cz sice poněkud zaspal dobu, ovšem to nic nemění na tom, že vám Bobřík Edík přinese zajímavé informace o tvorbě předmětů z papíru, korálků, zeleniny… No prostě všeho, co můžete použít při práci s dětmi.

Návody jsou rozděleny do poměrně velkého množství skupin. Nejvíce mi vadilo špatně čitelné světlé písmo na světlém podkladu. Každopádně kdo vytrvá, připomene si známé postupy ručně vyráběných věcí pro radost.

Pro děti

I děti mají své zájmy. Než jim dovolíte krvelačné akční hry, zkuste s nimi navštívit web www.kidsland.cz, kde najdete různé povídání a hlavolamy. Obsah webu tvoří odkazy na dětské online hry, hlavolamy a testy znalostí, chat s několika místnostmi, soutěž s odkazy na weby vytvořené mladými autory i další soutěže o zajímavé ceny. Najdete zde také seznamku, poradnu či vzkazy a fejetony.

Rodiče, určitě se na tento web podívejte. Je jistě lepší, aby se dítě postupně naučilo zábavnou formou pracovat s internetem, než jej nechat koukat na televizi s přihlouplými kreslenými seriály zahraniční výroby.

Sociální síť

Pojem sociální síť možná na první poslech nevzbuzuje asociace s koníčky, avšak pro některé jedince je virtuální internetový život zajímavým zpestřením reálného volného času. Na adrese www.floki.cz najdete podle tvůrců první sociální síť v pravém slova smyslu na českém internetu. Sociální síť umožňuje běžnému uživateli vytvořit si svůj osobní profil s informacemi o sobě a se svojí fotkou. Následně se může tzv. propojit se svými kamarády, kteří svůj profil také na této síti mají. Těm, kteří ho ještě nemají, může jedním klepnutím doporučit, aby si ho také vytvořili. Takto se postupně rozrůstá velká síť kontaktů a kolem každého uživatele se tvoří jemu blízká internetová komunita. Floki dále nabízí řadu vestavěných funkcí, jak tuto komunitu využívat v praktickém životě – psaní blogů, sledování blogů svých kamarádů, organizování různých srazů a akcí, zakládání otevřených i uzavřených diskusních skupin, hledání nových kamarádů, bývalých spolužáků apod. Do budoucna se plánuje výrazné rozšíření tohoto "vzorku" funkcí, aby byla plně využita myšlenka a výhoda sociálních sítí.

A zbytek?

Jak jsem již naznačil v úvodu článku, není v silách ani jednoho týdenního seriálu pokrýt všechny weby věnované zájmům a koníčkům. Pokud tu není zrovna vaše oblíbené hobby, dejte na ně tip do diskuze pod článkem.

Diskuze (9) Další článek: Nový Kerio WinRoute Firewall má Bandwidth Limiter a duální antivir

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,