Za památkami už nemusíte cestovat, Google vám je promítne ve virtuální realitě

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 4

Názory k článku

19. 04. 2018 20:46

Proč jsem si já blbec myslel, že když se v článku mluví o tom, že to můžeme procházet ve virtuální realitě, tak to na tom androidu půjde opravdu pustit ve virtuální realitě (do brýlí?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 04. 2018 17:56

To je dost že to dělají, je to dobře. Skutečnou památku to nenahradí, ale aspoň se zachovají nějaké informace, ne všechny, ale aspoň nějaké. Asi jsou památky dávno profesionálně nafocené, zdokumentované, snad. Vím, že když historik se snaží přečíst text v pyramidě, že ho má vyfocený, ale jde o to památky "zálohovat" kompletně aspoň co je odkryté a viditelné. Představuju si, že by měly být nafocené kvalitní virtuální prohlídky, dělají i stereo a lidar, to je dobře a dál že by měly být dobře nafocené stěny s texty a obrázky. Ideálně když to bude i jemným lidarem z blízka z několika míst. Památky nebyly stavěny jen pro zážitky, ale aby zachovali nějaké informace. To že to fotí dronem z mnoha míst kolem je dobře. Ještě ten lidar použít i větších výšek z nějakých mobilních stožárů a všude uvnitř pod stropem nad nějakým překladem, kam od země není vidět a bude to určitá kvalita. Někde uvnitř stavby nad kamenným trámem může být text schovaný před vandaly, takže aby se zdokumentovalo co se dá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 04. 2018 16:36

Kdepak, ani náhodou. Zase takový znalec nejsem, ale ducha místa (genius loci) nelze nikam přenést ani digitalizovat. Když někam jdete / jedete / letíte, a pak tam skutečně jste, vyberete si dobu, kdy potkáváte méně turistů a více místních lidí, posadíte se kde chcete a chvíli rozjímáte, to žádná virtualizace nenahradí. Souvisí s tím zvuky, pachy, prostředí / krajina celkově. Na to pak po letech vzpomínáte, to se vám vrací, ne soubor na disku. Už se píší celé eseje o tom, že lidé, kteří o dovolených jen fotí a kamerují, vlastně nemají z místa, žádné jiné vzpomínky, pocity.
_
Poznámka: Vidíte, to se hodí, jak občas říkám, že bych chtěl stát na Marsu, to je přesně ono, nepřenositelné, nepopsatelné i přes ten skafandr co bych musel mít. Někdo si myslí, že když si ve VR bude Mars simulovat, že to bude "skoro" ono, NE NEBUDE, ANI NÁHODOU!! A každý kosmonaut na Měsíci i ISS to potvrdí bez váhání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor