Facebook

Za Facebook se bude platit: Už zkouší placený přístup do skupin

Byli byste ochotni na Facebooku platit měsíční předplatné za přístup do skupin se zajímavým obsahem? Tak právě tuto otázku se snaží zodpovědět největší sociální síť, která spouští pilotní program, umožňujícím správcům skupin na Facebooku nabízet vstup za měsíční předplatné.

Ceny předplatného se budou pohybovat mezi 4,99 a 29,99 dolary měsíčně, tedy od 110 do 670 Kč. Kasírovat uživatele však nebude moci každý – funkce prý zatím bude dostupná jen pro „malý počet“ vybraných skupin. Co dostane uživatel za své peníze? V první řadě to bude přístup k exkluzivnímu obsahu. Dále může počítat s pomocí či radami od zakladatele skupiny, těšit se může i na speciální odznaky a ikony.

Obsah a funkce, které za placené členství získáte, jsou však zcela na administrátorovi. Například skupina Declutter My Home nabízí za 15 dolarů měsíčně exkluzivní videa, školení, podporu projektů, zodpovídání dotazů a další bonusy. Ve skupině Cooking On A Budget dostane uživatel za předplatné ve výši 10 dolarů týdenní stravovací plán, tipy a sestavené nákupní lístky.

Facebook testuje možnost placeného přístupu do vybraných skupin
Facebook testuje možnost placeného přístupu do vybraných skupin

Facebook novinku prezentuje jako možnost, kterou poskytuje správcům k monetizaci jejich obsahu. Sám tvrdí, že nápad na prémiové skupiny pochází od administrátorů skupin, kteří chtěli snadnější způsob správy předplatného.

V současnosti je v podstatě jedinou cestou vytvoření uzavřené skupiny, do které jsou manuálně přidáváni platící členové. K úhradě členství je nutné využít služeb třetích stran, jako je například PayPal. Celkem logicky Facebook z takového příjmu nemá ani cent, což patrně bude i jedním z důvodů, proč hodlá placené skupiny nabídnout.

Jako jedna z výhod je prezentována možnost zaplatit členství přímo na webu či v mobilní aplikaci Facebooku. Uživatel bude moci stejnou cestou předplatné také zrušit. V testovací fázi nebude sociální síť vyžadovat žádný „desátek“, nicméně můžeme téměř jistě počítat s tím, že toto se v budoucnosti změní.

Předplatné za „prémiové členství“ ve skupinách navazuje na dříve zavedenou možnost podporovat tvůrce videí měsíčními platbami. Tu Facebook nabízí jako motivaci producentů videí, kteří dokážou přitáhnout a udržet uživatele na jeho sociální síti.

V tuto chvíli není známo kdy a zda vůbec se možnost zpoplatnit skupinu dostane více administrátorů. Je také nutné počítat s tím, že nástroje a funkce se mohou před uvedením do širšího provozu změnit. Zásadní otázkou také bude, jestli se najde dostatek skupin, za které budou uživatelé ochotni platit.

Placený přístup je možná další krok, nyní Facebook tlačí Příběhy:

Diskuze (24) Další článek: AMD škádlí konkurenci: váš i7-8086K vyměníme za Threadripper 1950X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,