Android | Java | Oracle

Za dva týdny se rozhodne o budoucnosti Androidu. Následky mohou být nedozírné

Na spor mezi Googlem a Oraclem o práva na používání Javy se už tak trošku zapomnělo, táhne se totiž téměř celou dekádu bez jasného výsledku. Obě společnosti v dílčích kauzách střídavě vítězí a navzájem se odvolávají.

Java je nyní pro Android naprosto klíčová, je to totiž programovací jazyk a technologie, ve které je napsaná drtivá většina jeho aplikací. Google sice stále více podporuje vývoj v alternativním jazyku Kotlin, kompletní přechod by ale byl stále poměrně náročný a riskantní – Google by musel přesvědčit komunitu tisíců vývojářů třetí strany. 

Rozhodne Nejvyšší soud USA

Případ se už za dva týdny dostane k Nejvyššímu soudu USA, který jej konečně může rozčísnout. Oracle požaduje astronomické odškodné – v podstatě poplatek za každé zařízení s Androidem, které kdy bylo vyrobeno, zatímco Google se hájí, že tehdejší Javu jakožto programovací jazyk Androidu zvolil po domluvě s majitelem technologie – Sun Microsystems. Toho však později pohltil právě Oracle a změnil názor.

 

Google by mohl v případě krize nahradit Javu Kotlinem – zatím alternativním, ale stále preferovanějším jazykem pro aplikace na Androidu.

 

Podstata sporu spočívá v tom, zdali Google mohl vzít klíčová rozhraní Javy (API) a implementovat je po svém. Tedy zdali lze jejich obecný popis chránit z hlediska autorských práv, patentů atp.

Oracle kritizují také Microsoft nebo IBM

Spor kritizují i další hráči na trhu – třeba společnosti Microsoft a IBM, které upozorňují, že tak obecné záležitosti jako aplikační rozhraní softwaru nelze obchodně chránit, zhroutila by se totiž celá IT scéna.

Stručně řečeno, různým způsobem si je v rámci interoperability implementují naprosto všichni. Kdyby to bylo ilegální, důsledky mohou být nedozírné i pro open-source scénu, která mnohá softwarová rozhraní přepisuje pod svobodnou licencí. I toto opisování by rázem mohlo být za hranou.

Ars Technica nyní upozorňuje, že je Oracle poněkud pokrytecký, softwarový gigant, který se před desítkami let proslavil svými databázovými systémy, totiž sám implementoval cizí technologie. V tomto kontextu třeba databázový jazyk SQL, jehož původním tvůrcem bylo IBM.

Diskuze (34) Další článek: Rozhodnuto: Nebude Apple WWDC ani Microsoft Build

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,