Operační systémy | Windows 10 | May 2020 Update

Z Windows můžete odinstalovat nepotřebný balast. Třeba Media Player a nově i Miracast

Společně s příchodem nové verze Windows Microsoft pravidelně uvádí, které funkce a doplňky byly odstraněny, či přestaly být podporovány. Do tohoto seznamu nyní spadla i aplikace Connect sloužící pro sdílení obrazovky za pomoci Miracast. Funkci si můžete ale vrátit zpět, či společně s ní odinstalovat i další.

Od počátku Windows existuje integrovaná aplikace Connect, která umožňuje promítat na další displeje, případně i naopak na počítač. Vše funguje za pomoci technologie Miracast. Velkého využití se ale aplikace zřejmě nedočkala, byla totiž z Windows odstraněna. Stále je ale možné si ji ručně do systému doinstalovat, společně s dalšími volitelnými balíčky.

image.png 
Tohle je aplikace Connect, kterou nově ve Windows 10 nenajdete.

Pokud vám ale aplikace nechybí, můžete si oddechnout, že máte o jednu další zbytečnost v počítači méně. A když jsme u toho – odstranit si můžete i další předinstalované součásti. Kromě klasických aplikací, které můžete odinstalovat přímo z Nabídky Start či z přehledu programů, můžete odstranit i některé systémové součásti.

Odstranit je možné Media Player a Internet Explorer

Pro přehled doplňkových částí a aplikací je nutné navštívit Nastavení  Aplikace – Volitelné součásti. Zde najdete přehled všeho, co máte v počítači nainstalované a je možné jej odstranit. Je tu tak třeba klasické Malování, Internet Explorer či třeba Windows Media Player.

O většině z těchto programů jste již pravděpodobně několik let neslyšeli a tak nic nebrání tomu, si je odinstalovat. Pozor si dejte ale u těch, které by se vám mohly hodit – třeba právě zmiňovaný Internet Explorer mohou využívat některé staré neaktualizované aplikace a služby.

Pokud si chcete naopak některou přidat, stačí zvolit Přidat součást. Takto si můžete doinstalovat i odstraněnou aplikaci Connect – zvolte funkci Bezdrátový displej.

Windows také nedávno získaly novou nabídku Start:

Zdroj: Neowin

Diskuze (25) Další článek: Nejpoužívanějším HTTP serverem se stává Nginx. Apache se řítí střemhlav dolů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,