Nvidia | Grafické karty

Z loňských karet je mezi hráči nejoblíbenější GTX 1060, AMD dál ztrácí

Na začátku loňského května představila Nvidia grafiku GTX 1080 společně s levnější GTX 1070. O dva měsíce později potom na pulty obchodů zamířila i GTX 1060 směřující do střední třídy. Tři čtvrtě roku stačilo k tomu, aby se karty generace Pascal prokousaly mezi nejpoužívanější karty pro herní účely.

Steam jako každý měsíc aktualizoval statistiky vyplývající z pravidelných průzkumů, které ukazují, že na dominanci Nvidie se stále nic nemění, spíše naopak. Největší nárůst si připsala právě GTX 1060, jejíž podíl mezi hráči se zvýšil o 0,71 procentního bodu, což znamená největší nárůst od začátku prodeje. Celkem ji tedy na Steamu využívá 4,08 % hráčů. Hned v závěsu je GTX 1070, kterou vlastní podle Steamu 3 % uživatelů. Na prvním místě stále najdeme GTX 970 z předchozí generace, její podíl však postupně slábne.

Scrn-03-07-001.png
Předním příčkám jasně dominuje Nvidia, z loňských karet AMD se do první dvacítky nedostal jediný model (zdroj: Steam)

Nejpoužívanější loňskou grafikou AMD z řady Polaris je RX 480, která má konkurovat právě modelu GTX 1060. Ve své sestavě ji však má pouze 0,86 % hráčů a dostala se před ni i GTX 1050 Ti představená teprve ke konci roku.

U AMD však čekáme především na letošní nabídku grafických karet, od kterých si stejně jako v kategorii procesorů slibujeme především konkurenceschopné produkty. Mají přijít inovované Polarisy pod označením RX 500 a později také grafiky s architekturou Vega a podobným označením AMD Radeon RX Vega. Až ty by se mohly postarat o oslabení pozice Nvidie.

Diskuze (7) Další článek: Nová „mycí houba“ dokáže absorbovat obrovské množství ropných látek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,