Yunto: UPS v podložce pod monitor

Pod trochu legračním názvem Yunto se skrývá řada nepřerušitelných zdrojů napájení (UPS) německé firmy Online. Tyto UPS jsou určeny pro kanceláře a domácnosti. Jedná se o přístroje typu line-interactive, které sledují napětí v elektrické zásuvce.
Tento článek vyšel v Computeru 2/01 dne 8. února 2001

Pavel Starý: Pod trochu legračním názvem Yunto se skrývá řada nepřerušitelných zdrojů napájení (UPS) německé firmy Online. Tyto UPS jsou určeny pro kanceláře a domácnosti. Jedná se o přístroje typu line-interactive, které sledují napětí v elektrické zásuvce. Pokud se napětí dostane mimo toleranci, dojde k přepnutí na baterie. Mělo by k němu dojít do dvou milisekund, což je pro předpokládané použití více než dostačující hodnota.

Typ P250 je nejmenším zástupcem této řady, což má samozřejmě svoje výhody i nevýhody. Mezi pozitiva jistě patří provedení „na placato“ o půdorysu zhruba formátu A4 a výšce necelých 4 cm. Také váha 3,5 kg je velice slušná, dohromady je to vhodná podložka pod monitor.

Jen pro menší počítače

Největší nevýhodou je maximální doporučovaný odběr 150 W. To dnes představuje opravdu minimalistický kancelářský počítač s integrovanou grafikou. Pokud je ve vašem počítači výkonnější 3D akcelerátor, výkonný procesor (zvláště od AMD), velký disk nebo množství paměti, celkem jistě tento odběr překročíte. Pro výkonné herní počítače se dnes doporučuje zdroj s alespoň 300 W. Krabice má navíc jen jednu výstupní zásuvku, takže musíte započítat i příkon monitoru, který připojíte přes počítač. Výrobce nedoporučuje připojit nic silnějšího než 486 nebo Pentium a 14" monitor.

Kupodivu dostačující je kapacita baterie. Testovací sestavu s procesorem Celeron 466 MHz, 64 MB paměti, 8,4GB pevným diskem, grafikou ATI Rage 128, CD-ROM a 14" monitorem, která zřejmě přesáhla maximální příkon, vydržela napájet 6 minut a ještě 30 sekund a překonala tím o polovinu příslib výrobce. Svoji rozdělanou práci tedy uložíte bez problémů a přečkáte i kratší výpadky.

UPS pod dohledem

K přístroji je dodáván software DataWatch, z něhož mám velmi smíšené pocity. Nedostal jsem k němu žádný český manuál a první otázka, kterou mi instalační program nabídl před volbou jazyka, byla německy. Funkce zahrnují monitorování UPS a automatické spouštění úloh při výpadku napájení, například uložení souborů, vypnutí počítače, zaslání e-mailu. Všechny události jsou zaznamenávány a program je schopen i práce v síti. V praxi je však spousta funkcí tohoto modelu, který má dost práce s jediným počítačem, zbytečných (shodný program se dodává i k vyšším modelům, kde už uplatnění nalezne). Nejdůležitější údaj (čas, po který bude počítač ještě napájen) uběhne v tomto programu zhruba v polovině skutečné doby. Na druhou stranu je potřeba pochválit širokou podporu operačních systémů, od všech produktů Microsoftu přes OS/2 a Novell až po mnoho komerčních variant Unixu a hlavních distribucí Linuxu.

Potřebný kabel je součástí dodávky, navíc pohled na konektory napoví, že stačí prodlužovací kabel pro sériovou myš nebo modem s devítipinovým konektorem.

O všem máte přehled

To nejlepší jsem si ale nechal na konec. Na čelním panelu je kromě obvyklé LED diody také LCD displej, na kterém je zobrazen momentální stav UPS (normální provoz, nabíjení a provoz na baterii) a hlavně čtyřdílná stupnice zobrazující zbývající kapacitu baterie, která ukazuje na rozdíl od programu velmi přesně. Přístroj také vydává zrychlující se pípání.

Pokud máte pocit, že byste doma potřebovali zajistit svůj přístroj proti výpadku proudu, doporučil bych vám některého z větších bratříčků přístroje Yunto P250. Displej na předním panelu vám nahradí to, co potřebujete od programu, takže můžete ušetřit, pořídit verzi bez portu a počítač vypnete sami. Pokud necháváte počítač zapnutý bez dozoru, nad připojením k počítači uvažujte.

Plusy a minusy
+ displej
+ nízká hmotnost
- malý výstupní výkon
zdroj nepřerušitelného napájení
ONLINE Yunto P250
Zdroj: Media-T, Plzeň
Telefon: (019) 53 73 58
Cena: 2 989 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky včetně baterií
Parametry: výstupní výkon 150 W, rozměry š/v/h 268 × 38 × 220 mm, hmotnost 3,5 kg, baterie 2 × 6 V, 3 Ah

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Váš názor Další článek: Výherci ankety Nejlepší mobil 2001 vylosováni!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,