YouTube

YouTube zakáže nebezpečné pranky a bláznivé výzvy

Nejrůznější bláznivá videa jsou na YouTube na denním pořádku, některé výzvy ale vedou k nebezpečným situacím – aktuální „Bird Box challenge“ například nedávno vedl k automobilové havárii. Google se tak rozhodl zakročit a podobná videa propagující tyto nebezpečné kousky budou na platformě zakázaná.

Google vydal novou aktualizaci Community Guidelines, které udávají, jaký obsah může a naopak nesmí být na Youtube. V rámci toho se zaměřil právě na zákaz pranků a nejrůznějších výzev. Ty nejsou zakázané obecně, nově ale budou odporovat podmínkám všechna taková videa, která vybízí k nebezpečnému jednání.

Firma tak reaguje na vlny nejrůznějších videí, v poslední době například Bird Box challenge. V této výzvě je cílem se zavázanýma očima prožít den, hodinu či někam dojít – podobně, jako to činily postavy ve filmu Bird Box od Netflixu. Takovéto jednání ale může být nebezpečné a v Americe například skončilo minimálně jednou nehodou dvou automobilů, kdy si jedna řidička zakryla veškerá okna.

Někteří si také možná pamatují Tide Pod challenge, která spočívá v rozkousnutí tablety na praní. Zákazu se nevyhnou ani nejrůznější vtípky, kdy lidé fingují nebezpečnou situaci nic netušícím osobám – například nejrůznější vloupání do domu apod. V tomto případě navíc platforma nebude rozlišovat, zda byla celé scénka sehraná a oběť o chystaném vtípku věděla, či nikoliv.

Snaha YouTube je poměrně pochopitelná, většímu šíření ale zřejmě stejně nezabrání. Zástupci Youtube se vyjádřili, že poskytnou tvůrcům několikaměsíční lhůtu na odstranění podobných videí z webu bez postihu. Nahrání nového videa odporujícího podmínkám ale může vést až k zablokování účtu.

YouTube nabízí autorům možnost prodávat zboží přímo pod videem:

Diskuze (35) Další článek: Za Uber si lidé v Londýně připlatí. Nový poplatek má pomoci řidičům přesedlat na elektromobily

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,