Technologie | YouTube | Hudba, filmy, seriály

YouTube veřejně testuje videoformát zítřka. Podílí se na něm Apple, Facebook, ale i ARM, Intel a další

YouTube začal veřejně testovat nový formát videa AV1, který by měl jednou přinejmenším na tomto portálu nahradit současný formát VP9. Abyste si jej mohli vyzkoušet, budete potřebovat nejnovější testovací verzi Firefox Nightly, anebo třeba experimentální Chrome Canary. Poté stačí navštívit TestTube a aktivovat experimentální přehrávání videa v AV1.

Ve formátu AV1 je nicméně na YouTube zatím jen několik málo videí, experimentovat tedy budete moci jen v tomto oficiálním seznamu AV1 Beta Lauch Playlist. V AV1 se budou zároveň kvůli prozatímní vysoké výpočetní náročnosti přehrávat jen videa s rozlišením do 480p. S ostrým nasazením se počítá nejdříve za rok.

043f14d8-9d12-4aa5-931b-977ad8aca5e0c06bce1b-c25b-4764-a425-e10041e7f464
Přehrávání AV1 videa ze speciálního playlistu na YouTube

Právě tou dobou by se již mělo jednat o dospělý formát, který překoná jak VP9, tak HEVC/H.265. Zároveň by už mohlo jít o formát, který v praxi nebude používat pouze Google, ale v podstatě všichni klíčoví hráči. Za technologií totiž stojí Alliance for Open Media.

Zakládajícími členy jsou vedle Googlu také Apple, Facebook, Netflix, Amazon, Intel, Nvidia, ARM, Mozilla nebo třeba IBM. Lze tedy předpokládat, že v AV1 budou časem servírovat videa také Facebook, filmoví Netflix s Amazonem a třeba i Apple na svých iPhonech.

AV1 má nabídnout:

  • Otevřený formát bez licenčních poplatků
  • Video by mělo vypadat dobře při všech relevantních datových tocích
  • Úspora dat až o 30 % oproti konkurenci při přehrávání 4K videa
  • Optimalizace pro internetové streamování filmů a videotelefonii
  • Hardwarová akcelerace na mobilech i desktopech
  • Konzistentní streamování 4K HDR videa bez výpadků

Lákadlem by přitom neměla být jen technologie jako taková a úspora dat díky lepší kompresi, ale i skutečnost, že se jedná o licenčně svobodný formát. Ostatně právě proto YouTube preferuje vlastní formáty z rodiny VP, než aby platil za H.265.

Díky zapojení Intelu a ARMu bude samozřejmostí akcelerace AV1 přímo na čipsetech příštích telefonů a desktopových i serverových procesorů.

Diskuze (27) Další článek: Plex končí s možností streamování z cloudu. Budete si muset vystačit s vlastním hardwarem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,