Google | YouTube

YouTube v televizi končí. Webové rozhraní optimalizované pro televizory nahrazují aplikace

YouTube ukončuje své webové rozhraní optimalizované pro ovládání na televizorech. To bylo dostupné skrze prohlížeč. Google nyní uvádí, že nadále již bude dostupná pouze klasická desktopová podoba.

Webové rozhraní optimalizované pro televizory uvedl Google v roce 2010 pod názvem YouTube Leanback, později ho však přejmenoval na YouTube v televizi. Dostupné je i v klasickém prohlížeči, největší využití ale najde právě v televizorech, které nemají Youtube zabudované prostřednictvím aplikace a disponují pouze prohlížečem. Služba je totiž stavěná na ovládání pomocí dálkového ovladače či směrových šipek.

a4365354-cc43-4ebe-a208-dba6df62a863 
S podobnou hláškou se nově setkáte, když budete spouštět YouTube TV.

Nyní ale informuje o tom, že přestane být dostupná a doporučuje používat YouTube na jednom z podporovaných zařízení. Nespecifikuje ale, kdy přestane fungovat. Jakmile tak nastane, budete přesměrováni na klasické desktopové rozhraní.

Lepší kontrola nad tím, kde YouTube běží

Pokud vlastníte chytrý televizor s vestavěnou aplikací YouTube, nemusíte se bát, že by služba přestala fungovat. Google v rámci podporovaných zařízení uvádí snad všechny výrobce, kteří se u nás běžně prodávají. Stejně tak nemizí podpora Android TV, streamovacích zařízení typu Roku, Apple TV či Chromecast a herních konzolí. Zajímavostí je, že právě tyto aplikace jsou postavené na ukončovaném rozhraní a Google jej stejně bude i nadále vyvíjet. Čistě na webu už ale dostupné nebude.

Krok je tak zaměřený spíše proti těm, kteří si z hloupého televizoru dělají chytrý za pomoci Raspberry Pi či dalších systémů, které jen načtou webovou stránku. Toho využil ostatně i Amazon, kterému toto rozhraní pomohlo obejít ukončení oficiální aplikace od Googlu pro jeho Fire TV, jak uvádí web Android Police.

Jak stáhnout video z YouTube do mobilu?

Diskuze (19) Další článek: 8K video včetně HDR už se dá enkódovat v reálném čase. Pomohl 64jádrový procesor AMD EPYC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,