YouTube | Internet | Hudba, filmy, seriály

YouTube přestane doporučovat videa s konspiračními teoriemi, která „dezinformují“ diváky

Videoportál YouTube v pátek 25. ledna oznámil, že plánuje přestat s doporučováním konspiračních videí svým uživatelům. Dotčené snímky sice ze své platformy neodstraní, ale tímto krokem hodlá zabránit tomu, aby uživatelé viděli obsah, který může být v rozporu s komunitní politikou.

Přistáli Američané v roce 1969 na Měsíci, nebo se jednalo o zinscenovanou scénku, natočenou ve studiu? Stojí za událostmi z 11. září 2001 skutečně militantní islamistická organizace al-Káida, nebo se jednalo o práci amerických tajných služeb? To jsou dvě z mnoha ukázek, kdy konspirační teorie nahlodávají oficiální zprávy.

Konec doporučování konspiračních videí

V příspěvku, zveřejněném na oficiálním blogu, YouTube vysvětluje připravovanou změnu v systému zobrazování doporučených videí. Plyne z něj, že provozovatel se bude snažit „redukovat doporučování“ videí, obsahujících „hraniční obsah“, který sice neporušuje Pokyny pro komunitu, ale pravděpodobně se k tomu velmi blíží.

YouTube uvádí konkrétní příklady, jako jsou snímky s popisem „zázračné“ avšak neověřené léčby závažných onemocnění či s tvrzením o tom, že Země není kulatá, ale plochá. Dojde i na poněkud kontroverznější „nepravdivá tvrzení o historických událostech“, kde je konkrétně zmiňováno 11. září 2001.

Zdá se, že chystaná změna ovlivní pouze malou část obsahu nahraného na YouTube. Údajně pouze jedno procento veškerého obsahu na platformě spadá do této kategorie a YouTube výslovně poznamenává, že tento obsah nebude odstraňovat.

Konspirační videa se tak nebudou zobrazovat na domovské stránce uživatele mezi doporučenými. Bude je však možné najít přes vyhledávání a údajně se také budou zobrazovat v prostoru pro videa, která nějakým způsobem souvisejí s právě přehrávaným obsahem.

Strojové učení i lidský faktor

Vyhodnocovat „závadná“ videa budou jak algoritmy strojového učení, tak lidský faktor. Úkolem zaměstnanců bude školit systémy, které připravují seznamy doporučených videí. Cílem je zajistit, aby systém navrhoval uživatelům jen taková videa, která skutečně chtějí sledovat.

Novinka se bude zpočátku týkat pouze uživatelů na území Spojených států. Poté, co bude systém vylepšen a zpřesněn, bude rozšířen i do dalších regionů. Změna má dosáhnout rovnováhy mezi udržením platformy pro svobodu projevu a dodržováním odpovědnosti ze strany YouTube vůči uživatelům.

Provozovatel největšího video portálu v oficiálním prohlášení konstatuje: „Je to jen další krok v probíhajícím procesu, ale odráží náš závazek a smysl pro odpovědnost za zlepšení zkušeností s doporučeními na YouTube.“

Diskuze (43) Další článek: Apple chystá vlastní velká sluchátka, která nabídnou bezdrátové schopnosti jako AirPods

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,