Xiaomi už nebudou jen mobily, nabídka se u nás rozšíří

Xiaomi zaujalo především svými telefony, které se dostaly i na náš trh. „Čínský Apple“ toho ale nabízí mnohem víc, třeba routery, 4K televizi či chytré žárovky. I to se k nám teď dostane.

Xiaomi získalo pověst značky, která „je sice z Číny, ale nevyrábí šmejdy“ a občas padne i označení „čínský Apple“. V záplavě produkce soustředěné na nízkou cenu se konečně objevil někdo, kdo klade důraz i na design, kvalitu a uživatelský zážitek. Nejprve v oblasti chytrých telefonů, teď už ale i v dalších oborech spotřební elektroniky. Cesta produktů Xiaomi na český trh je poměrně spletitá, ale to by se teď mělo výrazně změnit. A s novým způsobem distribuce by měly přijít i nové produkty, které nebudou jen z oblasti chytrých telefonů.

Čínský dravec ještě dravější než Lenovo

Hbitě rostoucí čínský trh s elektronikou dal vzniknout hromadě tamních výrobců produkujících výtvory nevalné kvality. Chyběl vývoj, zkušenosti a technologické zázemí. V Xiaomi na to šli jinak. Najali inženýry z Motoroly či Microsoftu, získali investory do technologií a začali vyrábět telefony nejen s důrazem na cenu, ale i na kvalitu.

298235348 
Xiaomi, to jsou u nás zatím jen mobily, fitness náramek nebo power banky

Telefony se na domácím trhu chytly, ba staly se hitem. Xiaomi tak vydávalo další modely a k telefonům postupně začínají přibývat další kousky spotřební elekroniky. Vše s důrazem na funkčnost, kvalitu zpracování a design. Cenou sice produkty nesoupeří s nejlevnější produkcí čínských bezejmenných fabrik, ale stále se drží poměrně nízko oproti například jihokorejské produkci Samsungu a LG.

Firma se zhlédla v americkém vzoru, kterým je Apple. Občas je to vidět i na samotných produktech, u kterých je znát inspirace, ale odráží se to třeba i v koncepci vývoje – kromě hardwaru se firma soustředí i na softwarovou platformu a vlastní ekosystém. Všude se dbá na design a funkčnost.

Že se Xiaomi vydalo slibnou cestou, to dokazují výsledky. Necelých pět let mladá firma má již srovnatelnou hodnotu jako Lenovo a v prodejích chytrých telefonů se za svou krátkou historii dostalo na třetí pozici za Samsung a Apple, před LG či Huawei. Za to vděčí i obchodní strategii – Xiaomi se zatím nezabývá přeplněnými trhy v Evropě a Americe, ale buduje si silnou pozici na domácím trhu a také třeba v Indii. Ovšem neoficiálními cestami se Xiaomi dostalo i k nám.

Aktivní česká komunita

Nejprve se našli fanoušci mobilní techniky, kteří si telefony Xiami koupili z Číny. Jenomže ačkoli je jejich softwarovým jádrem Android, kvůli nadstavbě MIUI byly takové telefony dostupné jen v čínštině nebo angličtině. MIUI je propracované uživatelské prostředí, které se podílí na zajímavosti telefonů Xiaomi a bylo by docela hříšné jej nahradit nějakou obyčejnou verzí čistého Androidu. A tak se pár nadšenců pustilo do překladu.

První překlad MIUI

  • čistě nadšenecká nikým neplacená práce
  • cca 25 tisíc řádků kódu
  • 350 hodin práce

Nakonec z toho vzešla trojice, která stojí za webem Miuios.cz a zajišťuje překlady MIUI. To čínští vývojáři aktualizují každý týden, a tak i čeští překladatelé aktualizují týdně. Nakonec se z toho stala oficiální spolupráce s Xiaomi a čeští překladatelé dávají dohromady překlady z dalších evropských jazyků a výslednou multijazykovou ROM systému pak nahrávají přímo na servery Xiaomi, odkud už se automaticky distribuuje formou OTA do všech telefonů.

Paradoxní je, že za takovou práci, která už je na plný úvazek, nepřispívá Xiaomi nic. Překladatelé tak hledali možnosti, jak se uživit. A hledali ji ve spolupráci s distributory, kteří se v česku docela rychle rozmnožili a telefony Xiaomi sem začali dovážet. Nikomu se ale moc platit nechtělo, a tak nakonec zůstalo u spolupráce s jediným distributorem – Stark Distribution. Ten distribuci neřeší „na divoko“, ale řádně s CE certifikací, servisním zázemím a právě i s českým překladem softwaru. Dodává většině velkých e-shopů (Alza, Mall, CZC, TS Bohemia…).

1.png2.png3.png4.png 
Tak toto je MIUI, Android byse na pozadí možná ani nehledali

Existuje však řada menších e-shopů, kteří si telefony Xiaomi vozí přímo z Číny, s nutnou evropskou certifikací si hlavu nelámou a do telefonů nahrávají český překlad z Miuios.cz navzdory licenčním podmínkám. Ty dovolují jednotlivci ROM s překladem do telefonu nahrát, ale není možné ji využívat ke komerčním účelům. Na to má exkluzivitu Stark Distribution, který překladatelské komunitě sdružené kolem webu Miuios.cz platí.

Nová čínská distribuce, ale Xiaomi stále nic

Ale teď k tomu nejzajímavějšímu. Nebývalých aktivit české překladatelské komunity, která zajišťuje kompletaci systému pro 15 ostatních evropských zemí, si všiml jeden z čínských nezávislých distributorů. Ten se rozhodl vybudovat v Evropě sklad, servisní zázemí a zajistit distribuci produktů Xiaomi do evropských zemí. České komunitě podobně jako Stark Distribution bude platit za překlad a zajištění softwaru, telefony tak bude nabízet v češtině a s dalšími evropskými jazyky.

Díky pokrytí více evropských zemí včetně Německa či Polska by měl dosáhnout takových objemů odběrů, které umožní radikálně snížit nákupní ceny u výrobce a tím i koncové ceny pro zákazníky. A také to umožní dostat na český trh další produkty Xiaomi, které by se při odběru čistě pro Českou republiku nevyplatilo dovážet. Platí to především pro televize.

618476113 
Nový e-shop s evropskou distribucí produktů Xiaomi se má rozjet za pár dnů, maximálně do dvou týdnů

Celoevropský obchod nového distributora Xiaomi se za pár dní otevře na adrese www.xiaomiforsale.com. A co na to samotné Xiaomi? Nic. Dodá distributorovi, oč si řekne, a bude rádo, že má odbyt v Evropě, aniž by muselo hnout brvou. Pokud se po dobytí čínského a indického trhu přece jen vrhne oficiální cestou i na Evropu, už tady bude mít připravené distribuční zázemí, se kterým se stačí dohodnout nebo ho koupit.

Nejen telefony

A co kromě telefonů bude Xiaomi nabízet? Je to překvapivě pestrá směs zařízení. Zatím ne všechny se mohou objevit v nabídce nového obchodu, ale portfolio se bude postupně rozrůstat. Věci to v zásadě nejsou nijak revoluční, ale zajímavé by ve finále mohly být především svou cenou.

Router Xiaomi Mi WiFi Wireless AC Router

  • router s vestavěným 1TB diskem (funkce NAS)
  • čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A9
  • Wi-Fi ac, USB pro připojení dalších zařízení a NFC pro rychlé připojení telefonů
907773105

Chytrá televize Xiaomi 4K Mi TV

  • 49" 4K obrazovka LG s pasivním 3D
  • Čtyřjádrový procesor MediaTek + Mali 450, 2 GB RAM
  • Operační systém Android s prostředím MIUI TV, možnost spouštění Android aplikací a her
738664784

Síťový multimediální přehrávač Xiaomi Mi Box

  • „krabička k televizi“ běžící na Androidu s prostředím Mi TV
  • dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9
  • podpora Miracast, AirPlay a DLNA

IP kamera Xiaomi YI

  • rozlišení 720p, širokoúhlý záběr
  • kontrola a ovládání přes telefon
  • dvoukanálový zvuk
  • slot na microSD karty
  • aktivace pohybem ve scéně a další funkce
210508688

Chytrá žárovka Xiaomi Yeelight

  • LED žárovka s možností změny barvy světla a intenzity
  • Dálkové ovládání skrze mobilní aplikaci
  • Příkon 6W

Čistička vzduchu

  • výkon 406 m3/h
  • Wi-Fi konektivita, ovládaná mobilní aplikací
275818827

Zajímavé, ale ne dokonalé. Rozhodne cena

A připravují se další produkty, aktuálně s důrazem na chytrou domácnost. Sluší se ale dodat, že produkty to nejsou v zásadě nijak zvlášť odlišené od toho, co už na trhu je od jiných výrobců. A například mobilní telefony Xiaomi trpí tím, že jejich LTE moduly nepodporují všechny u nás používané frekvence. Čínské jsou pokryté, tak nač by se výrobce staral o Evropu... 

A nečekejte, že se tu hned objeví i zmiňovaná televize. Její uživatelské prostředí nabízí výrobce výhradně v čínštině, a tak se česká komunita nejprve vrhla do překladu do angličtiny, který odladí a poskytne dalším evropským překladatelům do dalších jazyků a sama se vrhne na češtinu. Ještě je to dost práce, stejně tak s počeštěním aplikace pro ovládání domácnosti. 

Zprvu se tedy i ten nový distribuční model bude soustředit především na telefony a další věci přijdou až postupně. Zda budou stejně atraktivní jako mobily, to rozhodnou především ceny. Ty jsou zatím velkým tajemstvím, ale pokud se přiblíží původní čínské hladině, bude o Xiaomi ještě hodně slyšet. 

Diskuze (61) Další článek: Ostuda: Útočníci ukradli účet finančního ředitele Twitteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,