Xerox Minibox II: 27 W s počítačem do tašky

Malé úsporné počítače jsou stále populárnější. Redakčnímu testu jsme podrobili dvě novinky společnosti Xerox.

Oba Miniboxy jsou do okamžiku, než po nějakou dobu zcela zatížíte procesor, docela tiché. Jakmile začne teplota procesoru po zatížení stoupat a z pětapadesáti stupňů v klidu se přiblíží šedesátistupňové hranici, začne zrychlovat i ventilátor. Při maximálních otáčkách už vydává výrazný zvuk o vyšší frekvenci – to co uslyšíte by se dalo přirovnat k hlučnějšímu notebooku. Jakmile zátěž jádra opadne, během pár vteřin Minibox zase ztichne. Teploty, kterých notebook v klidu a při zátěži dosahuje, jsme získali z čidel uvnitř procesoru pomocí programu Intel Thermal Analysis Tool.

tk.png
tz.png 

Co je na obou sestavách báječné a nadchne snad každého, kdo někdy viděl, o kolik si řekne průměrně výkonná sestava se stolním Core 2 Duo a grafickou kartou střední třídy, je spotřeba.

Spotřeba obou Miniboxů se totiž v nezatíženém stavu pohybuje někde mezi 25-30 W, sestava osazená dvoujádrovým Core 2 Duo konzumuje jen o pár wattů víc než Minibox s jednojádrovým Celeronem. V úsporném režimu S3 (STR - suspend to RAM), při němž počítač nabíhá během pár vteřin do stavu, v jakém jste jej „vypínali“, se pohybude spotřeba obou sestav kolem tří wattů.

Při zátěži generované programem Intel Thermal Analysis Tool poskočila spotřeba jednojádrového Celerona na slabých 35 W, v kombinaci se zatížením grafického jádra 3D Markem to pak bylo o dva watty více. Pro lepší představu přidáváme pro srovnání klasický stolní počítač osazený procesorem Core 2 Duo E4300 přetaktovaným na frekvenci 3 GHz, trojicí 7200 otáčkových pevných disků, 3 GB DDR2 RAM, grafickou kartou Radeon X1950 Pro, DVD vypalovačkou, zvukovou kartou SB Audigy 2 ZS a televizním tunerem, napájený 500W zdrojem Seasonic.

sp_bz.png

Sestava s dvoujádrovým Core 2 Duo T5500 si při zatížení jednoho jádra řekla o 55 W, se zátěží obou jader pak téměř atakovala 70W hranici.

sp_1j.png sp_2j.png 

S takovou spotřebou už není problém, aby počítač běžel čtyřiadvacet hodin denně, aniž by z toho měl jeho majitel špatné svědomí.

Výkon obou Miniboxů je díky osazeným procesorům více než dostatečný. Časem by vás mohlo zamrzet obtížnější rozšiřování celého stroje a zejména operační paměti – jediný slot pro malé SO-DIMM moduly, které se ve 2GB variantě prodávají jen krátce, je dnes zkrátka málo.

Při práci oceníte zejména po většinu času tichý chod počítače. Malé rozměry a výborná mobilita vám dovolí přenášet bez obtíží počítač z pracovny do obýváku, či si jej nosit do práce.

Musíte se ale připravit na to, že si za lepší mobilitu, menší rozměry a nižší spotřebu řádně připlatíte.

Kancelářský Xerox Minibox II Business s Celeronem 440, 1024 MB RAM a 80 GB diskem bez operačního systému doporučenou koncovou cenu 18 450 Kč s DPH, s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista Businnes pak stojí 22 610 korun s daní.

Multimediální verze Xerox Minibox II, osazená gigabajtem RAM a Celeronem M440 je spolu s operačním systémem Windows Vista k mání za 23 127 korun s daní. V našem případě ale bylo v sestavě méně paměti a jako procesor posloužil výkonnější mobilní Core 2 Duo, dá se tedy předpokládat další, přibližně dvoutisícový příplatek. Cenu této konkrétní konfigurace se ještě pokusíme v průběhu dne upřesnit.

Obě sestavy do testu zapůjčila společnost Xerox. Za zapůjčení děkujeme.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,