Xbox One: technologický rozbor nového hardwaru

Microsoft po Sony představil novou generaci vlastní konzole Xbox One, která po osmi letech přináší konečně moderní hardware. Chcete vědět podrobné detaily?

Konec hraní, začíná přituhovat

Pokud vás zajímají podrobnosti z pohledu ovladače, systému a jeho chování nebo podpory prvních her, určitě se podívejte například na článek na webu Doupe.cz.

Závěrem lze snad jen podotknout, že Microsoft nový Xbox One už rozhodně nekoncipoval jako herní konzoli, ale jako výkonný, multimediální a univerzální počítač, který je však velmi striktně okleštěn od úprav a zásahů uživatele. A značně napojený na cloud.

468px-Xbox_one_console_controller_too.jpg

Hraní her je tak u Xboxu One asi to poslední, co dokáže a že toho do budoucna jistě bude mnohem více. V současné době se Microsoft zaměřil na interaktivní televizi a oproti Googlu nebo Applu se mu mnohem pravděpodobněji podaří uspět v pozici hlavní krabičky v našich obývacích, která může řídit všechno možné.

Díky systému Windows lze počítat s velkými možnostmi pro vývojáře aplikací, kteří využijí neustále aktivní hlasové ovládání a rozpoznávání chování člověka v rámci těla i obličeje.

Microsoftu se tak konečně daří propojit celou platformu Windows a jeho účtů, obchodu s aplikacemi a to vše na statisících serverech běžících po celém světě a na vlastních serverových systémech.

Pozice Sony je v tomto případě výrazně horší, protože nemá takovou velkou a robustní platformu k dispozici a nemůže spojovat uživatele například s Windows notebooky a tablety (Smart Glass) a podobně (emaily, fotky atd.). Nintendo je v takovém srovnání už zcela mimo a i současné výsledky jeho konzole Wii U hovoří za vše.

hal 9000.png
Upravená verze pohádkové knížky od Toma O'Connora už dnes tak vtipná není

Zatímco Apple a Google vyřadili Microsoft v segmentu mobilních zařízeních, lze předpokládat, že stejně s nimi zamete naopak Microsoft v oblasti obývacího pokoje, který je pro extrémně velké množství lidí místo, kde tráví velkou část svého života. A to znamená peněžní jistotu v miliardových částkách.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,