XBMC: co umí, jak jej nainstalovat a co kde nastavit

Z XBMC se stal nejuniverzálnější systém pro přehrávání videí, hudby a fotografií. Používat ho můžete ve Windows, ale i v mobilu nebo minipočítači připojeném k televizi.
Kapitoly článku

Napoprvé vám asi bude chvíli trvat, než přijdete na vše, co XBMC umí. V této kapitole tak najdete mé prověřené nastavení, které používám na každém zařízení, na které nainstaluji XBMC. Samozřejmě se ale nebojte zkoumat dál a vylepšovat.

Instalace

Na stránce xbmc.org/download si stáhněte verzi pro vaši platformu. Pokud chcete XBMC nasadit na počítač bez operačního systému, navštivte server openelec.tv a stáhněte si verzi pro konkrétní hardwarovou platformu.

Pokud s XBMC teprve začínáte, klidně si jej nejprve nainstalujte na normální počítač a vyzkoušejte si jej. XMBC se chová na všech platformách stejně, takže můžete vyhodnotit ovládání i na nečisto.

Většinou je instalace velmi jednoduchá, případně se stačí řídit postupně kroky v návodu. Aniž byste tedy znali linuxové příkazy, podle návodu to nainstalujete i na Apple TV 2. Náročnější bude instalace s Openelec, kde si případně budete muset pohrát s nastavením výstupu zvuku a doladit nastavení. Přece jen není v pozadí hezký operační systém, kde by se vše pohodlně nastavovalo.

Ukázka na videu:

Základní konfigurace

Po spuštění XMBC si nejprve nastavte české prostředí

System – Appearance – International – Language

cestina.jpg

Důležitou funkcí XMBC je stahování titulků z internetu, musíte to ale nejprve povolit v doplňcích

Systém – doplňky – získat doplňky – všechny doplňky – titulky – XBMC subtitles – instalovat

Na nainstalovaný doplněk klepněte pravým tlačítkem myši, případně stiskněte tlačítko na dálkovém ovládání vyhrazené pro kontextovou nabídku. Vyberte nastavení. V základu jsou povolené pro Čechy zbytečné služby, takže vypněte službu podnapisi.net a naopak povolte titulky.com. Nezapomeňte vyplnit své jméno a heslo pro stahování titulků z titulky.com.

V pokročilých možnostech si ještě povolte "pokud nejsou titulky nalezeny, použít další dostupnou službu", aby se vám hledání přepnulo z Opensubtitles na titulky.com, když se na prvním serveru nenajdou.

Vhodné externí doplňky

Díky komunitě vývojářů existuje hodně doplňků pro přehrávání z internetových zdrojů. Oblíbil jsem si dva balíky od Libora Zoubka a Jiřího Vyhnálka, které se vhodně doplňují. Protože jsem Jirkovy DMD doplňky doporučil v článku o XBMC na Apple TV, má na titulce trochu rozmrzelý text. Doufám ale, že jsme to už spolu vyřešili. Musíte si uvědomit, že vývoj těchto doplňků leží na dobrovolnících, kteří to dělají zdarma. Nebuďte na ně zlí, když vám něco nefunguje, a naopak podejte pomocnou ruku. Já běžně pomáhám, někteří naši čtenáři ale tento přístup asi nectí.

Ze stránek projektů si stáhněte instalační soubory .zip a uložte někam, kde to z XBMC najdete.

nyní v XBMC přidejte nový balík v Systém – doplňky – instalovat ze ZIP archívu a vyberte soubor

zezipu.jpg

XBMC zpracuje obsažené doplňky a přidá je do nového seznamu. Nyní je můžete už jednotlivě vybírat ze seznamu Systém – doplňky – získat doplňky. Pokud například pod DMD neuvidíte žádné moduly, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte vynutit obnovu.

Následně si v seznamu Doplňky videa a vyberte vše, co chcete používat. Prima a iVysílání funguje, problémy budete mít s Voyo, které je chráněné a zatím modul neumožňuje vložení placeného přístupu.

ivysilani.jpg

Z balíku XBMC Doplňky je užitečný Soubory Online, který umí přehrávat z Ulož.to bezplatně se zadáváním captcha kódu i rychle po zadání údajů k prémiovému účtu.

Jednodušší vzhled, snadnější přístup

Aby působilo prostředí XBMC co nejjednodušeji, můžete skrýt moduly, které nebudete používat. Schovávám třeba programy, obrázky a počasí. Najdete to v:

Nastavení – Motiv – Nastavení – úvodní obrazovka – skrýt

skrytbloky.jpg

Naopak můžete často využívané doplňky vytáhnout již na úvodní obrazovku pro rychlé spouštění:

Nastavení – Motiv – Nastavení – Doplněk

stejně tak si tady povolte doplněk pro titulky, abyste jej nemuseli při přehrávání videa stále potvrzovat

doplnkynahome.jpg

Připojení zdrojů

U videa, hudby a případně obrázků je pak jen třeba přidat zdroj, tedy cestu k obsahu. Může jich být víc, mohou být na lokálních i síťových discích. Můžete povolit automatické prohledání obsahu a jeho zařazení do knihovny pro výběr podle obrázků. Není to ale nutné, soubory můžete přehrávat i přímo ze složek. Osobně knihovnu s náhledy a doplňkovými informacemi nevyužívám, seznam souborů ve složkách mi stačí a nemusím obnovovat knihovnu, když přidám nějakou novinku.

Mohlo by vás zajímat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,