WWDC 2014 už za týden: co nám Apple ukáže?

Pondělí 2. června bude pro fanoušky nakousnutého jablka prvním letošním svátkem. Očekávají se především softwarové novinky, třeba nás ale Apple překvapí i novým železem.
Kapitoly článku

iOS 8 (velmi pravděpodobné)

Další jistotou je představení nového systému pro iPady, iPhony a iPody Touch. Zatímco v případě OS X se tentokrát bude měnit především vzhled, iOS si změnou designu prošel už minulý rok. Dočkat bychom se tak měli především nových funkcí.

Nový systém bude s největší pravděpodobností dostupný uživatelům s iPhonem 4S a výš, iPadem 3 a novějším a také iPadem mini s Retina displejem. iOS 8 by měl také být dostupný na iPodu Touch poslední generace. Na starších zařízeních však budou některé z novějších funkcí omezeny či nebudou dostupné vůbec. Nastane tedy stejná situace jako u posledních dvou verzí iOS – na iPhonu 4 není dostupné panorama v aplikaci fotoaparátu, zrcadlení obrazu přes AirPlay nebo Siri.

A jaké nové funkce přijdou na jablečné placky s iOS 8?

Multitasking jako ve Windows

Jednou z funkcí, kterou Microsoft ukazuje při každé příležitosti je možnost zobrazení dvou aplikací zároveň. Tento režim by se nyní mohl dostat i do iOS.

Rozeznávání písniček

Pokud se zeptáte Cortany ve Windows Phone 8.1, jaká písnička zrovna hraje z rádia, ráda vám to řekne. Apple začal spolupracovat se Shazamem na stejné funkci. Stejně jako v případě Microsoftu by se mělo jednat o funkci hlasové asistentky – tedy Siri.

Hudba ve vyšší kvalitě

Společně s pravděpodobným nákupem společnosti Beats se spekuluje o tom, jak se Apple bue dál angažovat v hudebním průmyslu. Kromě nové služby pro streamování hudby se v iOS 8 čeká také na možnost přehrávání 24bitových skladeb. To by mělo být dostupné jak v nativní hudení aplikaci, tak v cizích aplikacích třetích stran.

Chytřejší notifikace

Pokud nyní kliknete na notifikaci v notifikačním centru v iOS, vždy vás taková interakce přesune do aplikace odkud notifikace pochází. To ale není zcela nutné – zvláště v případě, že se nacházíte v jiné aplikaci. Rychlé odpovědi na zprávy či maily by tak šly vyřídit přímo v notifikačním centru.

Mezi push notifikace by také mohly přibít informace založené na současném času nebo poloze – tedy podobné jako v případě Google Now. Ostatně Apple si minulý rok koupil společnost Cue, která se právě tímto zabývá.

Dlouho se také mluví o nové aplikaci Healthbook, která by se měla stát rozcestníkem pro sledování kondice a zdraví uživatele. S největší pravděpodobností se jejího integrování do iOS dočkáme až na podzim ve verzi 8.1, kdy bude následovat představení fitness náramku.

Macbook Air s Retinou (možná)

Kdyby na konci dubna Apple v tichosti neaktualizoval řadu Macbooků Air, brali bychom nové modely s Retina displejem jako jistotu pro WWDC. Nyní se však pravděpodobnost snížila a je možné, že nejlevnější přenosné počítače od Applu dostanou kvalitní displej až později.

Zároveň taky nejsou jasné úhlopříčky těchto strojů. Stále častěji se totiž spekuluje o netradičním rozměru displeje 12".

MacBook-Air-Retina-illo.jpg

Otevřená Apple TV (možná)

Apple TV už není pro firmu jen koníčkem. To jsou slova, která Tim Cook použil při posledním oznámení finančním výsledků. Reagoval především na to, že Apple TV vygenerovala příjem přes miliardu dolarů za poslední rok. Tato malá krabička k televizi by si určitě zasloužila nějaké novinky.

Apple-TV-Air-Remote-Martin-Hajek-004.jpg
V dálkovém ovladači by se mohl skrývat gyroskop, mikrofon pro Siri a virtuální herní ovladač

Líbilo by se nám zpřístupnění pro vývojáře, kteří by pro Apple TV mohli vytvářet své aplikace. Amazon nedávno předvedl cestu, jakou by se Apple TV mohla vydat. Nečekáme sice že by si Apple pořídil vlastní herní divizi, o obsah by se však rádi postarali vývojáři.

Zároveň s tím bychom rádi uvítali čtvrtou generaci s novým hardwarem. Pokud by se totiž Apple odhodlal k výměně procesoru za poslední generaci čipu A7, dostala by tím Apple TV výkon dostatečný pro současné mobilní hry. A mezi nimi najdeme i povedené FPS, simulátory či plošinovky. Jediným otazníkem tak zůstává ovládání – vlastní gamepad totiž Apple asi nevyrobí.

A nakonec nesmíme zapomenout ani na přání Steva Jobse – ovládání televize kouzelnou hůlkou. V tu by se mohl proměnit současný ovladač, který by mohl být vybaven gyroskopem a také mikrofonem pro ovládání hlasem.

Stále také čekáme, kdy se v některém z produktů Applu objeví technologie firmy PrimeSense, která v minulosti vyvinula Kinect pro Microsoft.

iPhone 6, iWatch, iPad Air 2 (nepravděpodobné)

Pokud se letos na WWDC dočkáme hardwaru, pak to budou pouze aktualizované Macbooky Pro s Retinou. Ačkoliv se toho letos od Applu očekává hodně, není pravděpodobné, že by se některé z tradičních podzimních produktů posunuly na WWDC. iPhony bývají představovány v září, iPady na speciálních prezentacích v říjnu. Letos by měl Apple do předvánočních měsíců nacpat také uvedení hodinek/fitness náramku a popřípadě druhé verze iPhonu 6, od které se očekává větší displej.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,