Wuala: gridový webový disk s podporou NFS a Samby

Představte si webové úložiště, které se připojí jako disková jednotka, bude podporovat sdílení a streamování multimédií. A teď si představte, že bude využívat disky všech zapojených uživatelů.

V letošním roce se roztrhl pytel s webovými disky. Hned na počátku roku Adobe představil službu Share, kterou dnes najdete plně integrovanou v rámci kolaborativního balíku Acrobat.com, Microsoft pak na jaře po dlouhém očekávání představil „nebeský“ SkyDrive. Nakonec se z něj sice vyklubalo zcela průměrné webové úložiště v barvách Windows Live, mnohé ale přesvědčilo českou lokalizací a skutečností, že za ním stojí garance velké společnosti. Před pár týdny pak Microsoft navýšil kapacitu SkyDrive na příjemných 25 GB a webový disk z Redmondu tak pokořil většinu konkurence.

Psali jsme ale také o oblíbeném DropBoxu, který pro změnu na šifrovaný web nahrává všechno, co zkopírujete do vybrané složky včetně adresářové struktury a o pár týdnů později jsme objevili Syncplicity, službu, která na první pohled vypadá jako celkem zdařilý klon DropBoxu, který toho ale umí mnohem více.

A napsali jsme i o Live Mesh službě, které Microsoft v tuto chvílí dává jistou naději, že neupadne v zapomnění, Mesh API totiž má být jedním z pilířů nové vize webového cloud computingu společně s nedávno představenou platformou Windows Azure.

Na začátku prosince přišla řada na Gladinet Cloud Desktop, který k již existujícím webovým úložištím přistupuje skrze standardní rozhraní Windows pro práci s adresáři a soubory. K Amazon S3, SkyDrive, Picase nebo Google Dokumentům tak nyní můžete přistupovat z Průzkumníku, z Total Commanderu nebo třeba z příkazové řádky, až na vyšší latenci totiž nepoznáte, že se nejedná o USB klíčenku nebo síťový disk.

Wuala aneb gridový webový disk

Ačkoliv je dnes webových úložišť skutečně přehršel, stále nové a nové bez přestání vznikají a kupodivu nápadů je ještě dost, nepodobají se totiž jako vejce vejci. To je případ i švýcarského projektu Wuala, který vsadil na model komunitní sitě a dnes se stará o třicet milionů uživatelských souborů.

wuala_home1.png wuala_world1.png
Klient s pohledem na obsah vašeho disku a do části World s vyhledáváním a spousty veřejně sdílených souborů

Své soubory tedy můžete pomocí speciálního klienta napsaného v Javě a dostupného na Windows, Mac OS i Linuxu ukládat za paušál na diskové úložiště poskytovatele služby, zároveň ale můžete používat bezplatný režim, při kterém vaše soubory k uložení na web desktopový klient nejdříve zašifruje (AES-128 a RSA-2048) a rozdělí na menší části a ty pak nahraje na počítače ostatních registrovaných členů. Funguje to tedy podobně, jako třeba VoIP klient Skype, který sdílí část vaší konektivity pro spojování hovorů cizích osob. V tomto případě ale místo hovorů budete sdílet část svého pevného disku pro ostatní uživatele.

Jistě vás teď napadne, že je to příliš nebezpečné, soubory jsou ale skutečně rozřezané na malé díly, které jsou bez šifrovacího klíče prakticky k ničemu. Mnohem citelnější nevýhodou může být různé zatížení členských počítačů a především různá konektivita a geografická poloha.

wuala_connection.png wuala_trade.png
Nastavení zatížení vašeho internetového připojení
A možnost rozšíření kapacity sdílením svého vlastního disku pro ostatní (dostanete 10 procent z toho, co poskytnete)

Wuala se připojí jako síťová jednotka

Pokud tedy dejme tomu na Wualu nahrajete desetimegabajtový soubor, jedna jeho část se může nahrát na rychlý disk a počítač osoby s rychlým kabelovým internetem v Německu, zatímco další díl skončí třeba v Portugalsku na počítači s pomalým diskem a hrůznou konektivitou pomalého ADSL. Autor ke všemu na webu nikde neuvádí, co se stane v případě, když některý z uživatelů vypne počítač a jeho sdílené úložiště tak bude nedostupné, nebo jej celé smaže (Wuala pravděpodobně fragmenty vašich souborů zrcadlí na více členských počítačů). 

wuala_home2.png wuala_home3.png wuala_samba1.png wuala_samba2.png
Woala podporuje streamování multimédií, hudbu nebo video tedy můžete sledovat prakticky okamžitě
Woala se integruje do systému jako nová síťová jednotka (NFS na Mac OS a Linuxu, Samba na Windows)

I tak je ale Wuala celkem zajímavá a stojí za vyzkoušení, společně se Skypem a dalšími službami je to totiž projekt, který si všímá potenciálu internetového gridu a jeho poměrně decentralizované struktury. Zároveň nabízí některé speciality jako například podporu pro streamování multimédií uložených webovém disku, čili je nemusíte nejprve celé stáhnout. Nakonec se Wuala umí integrovat i do souborového systému, uživatelé Mac OS X a Linuxu tedy mohou vyzkoušet protokol NFS, majitelé Windows pro změnu Sambu.

Pokud se vám Wuala zalíbí, ale P2P úložiště vaši důvěru nevzbudí, vždy si můžete vystačit s 1 centrálním gigabajtem s neomezenou konektivitou, případně si můžete na rychlém centrálním serveru předplatit třeba za roční paušál 1000 dolarů celý terabajt prostoru.

Wuala se instaluje pomocí Java systému přímo z prohlížeče, před instalací si tedy ověřte, že máte Javu povolenou a samozřejmě nainstalovanou.

fsc.jpg

 

Váš názor Další článek: EA propustí každého desátého zaměstnance

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,