World Wide Web má dnes narozeniny, slaví 20 let

Web se pro nás stal synonymem internetu a mnozí už si ano nedokážou život bez přístupu na web představit. Je to přitom jen dvacet let, co se World Wide Web, zkráceně „web“, zrodil. „Světová rozlehlá pavučina“ byla definována 13. března roku 1989, tedy právě před dvaceti lety.

World Web Web je soustava hypertextově propojených dokumentů ve formátu HTML prostřednictvím internetového protokolu HTTP. Každý dokument má svou specifickou URL adresu a je umístěn na nějakém webovém serveru.

Tim Berners-Lee.jpg 
Vynálezce webu, Tim Berners-Lee

Autorem tohoto projektu je Tim Berners-Lee, který tou dobou pracoval jako konzultant v Evropské organizaci pro jaderný výzkum v ženevském CERNu. Tim chtěl vyřešit přehledné sdílení informací mezi jednotlivými laboratořemi a snadné dohledání jakékoli informace. A tak třináctého březnového dne roku 1989 předložil svůj návrh jazyka HTML a protokolu HTTP. Následně napsal první webový prohlížeč WordWideWeb a v roce 1990 spustil první webový server na světě http://info.cern.ch/. Tehdy zřejmě ani netušil, že svým počínáním ovlivní celý svět.

 WWW.png
Počítač Tima Bernerse-Lee z roku 1990 – tady vznikal první webový prohlížeč

Z dnešního pohledu byl zajímavý onen první webový prohlížeč. Používat se začal v roce 1991. Běžel na libovolném počítači nebo terminálu, ale nemohl se tehdy opřít o grafické rozhraní nebo ovládání myší. Fungoval prostřednictvím zadávání příkazů a vystačil si se zobrazováním prostého textu.

Zdroj: info.cern.ch, Wikipedia

Diskuze (8) Další článek: OLPC XO-2: Sbohem x86, AMD Geode nahradí procesory ARM

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,