Web | Aktualizace | WordPress

WordPress vychází v nové verzi 5.6. Přináší lepší přístupnost a flexibilitu

Redakční systém WordPress dostal další aktualizaci – nová verze má číslo 5.6 a kódové označení „Simone“. V seznamu provedených změn najdeme celou řadu novinek – například lepší flexibilitu rozvržení stánek či možnost vkládat k videím titulky či popisky.

Uživatelé se mohou těšit na novou šablonu Twenty Twenty-One, kterou autoři popisují jako „prázdné plátno pro vaše nápady, na které můžete kreslit pomocí blokového editoru“. Součástí je také nová verze editoru Gutenberg s číslem 9.2, jež opravuje nalezené chyby a zlepšuje výkon.

Přístupnost na první místě

Šablona Twenty Twenty-One splňuje řadu standardů nejrespektovanějších pravidel pro tvorbu bezbariérového webu Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 na úrovni AAA. Umožní tak stránkám plnit nejvyšší úroveň mezinárodních standardů přístupnosti.

Z hlediska bezpečnosti jsou naprostou nezbytností co možná nejrychlejší aktualizace. To platí i pro webový redakční systém, který v posledních verzích dostal funkci automatických updatů rozšíření i samotného systému. Verze 5.6 zavádí nové uživatelské rozhraní, umožňující správcům webových stránek přihlásit se k automatickým aktualizacím hlavních verzí.

Všechny výchozí šablony nově obsahují řadu vzorů, které umožní zvládnout složitá rozvržení s minimálním úsilím. Vzory lze upravovat podle svých představ tak, aby odpovídaly danému příběhu, filozofii nebo značce.

Novinky pro vývojáře

Vývojáře bude zajímat nová funkce v API pro autorizaci, díky kterému se aplikace třetích stran mohou k webu připojit bezproblémově a bezpečně. Funkce aplikačního rozhraní umožní zobrazit, jaké aplikace se připojují k webu, a kontrolovat, co dělají.

WordPress 5.6 také činí první kroky k podpoře PHP 8, které bylo vydáno 26. listopadu. Jde o velkou aktualizaci, která oproti předchozím verzím přináší zásadní změny, k nimž patří například podpora just-in-time kompilace. Protože PHP 8 je hlavní verze, může přinést změny narušující zpětnou kompatibilitu nebo kompatibilitu pro různá API.

Aktualizace na WordPress 5.6 je již k dispozici ke stažení a instalaci – na webech s povolenou automatickou aktualizací probíhá od úterý 8. listopadu. Zájemce o případné další podrobnosti o tomto vydání odkazujeme na oficiálního průvodce.

Váš názor Další článek: WD vrací úder: Test SSD WD Black SN850 s kapacitou 1 TB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,