WolframAlpha: tohle vyhledávač Googlu neumí

Nový vyhledávač WolframAlpha nevyhledává weby, ale rovnou informace, které vás zajímají. Revoluční přístup k vyhledávání funguje překvapivě dobře.

Do testovacího provozu byl uveden nový vyhledávač WolframAlpha, který se od klasických vyhledávačů zásadně liší – na rozdíl od běžného výpisu výsledků na základě zaindexovaných stránek poskytne o hledaném výrazu kompletní informace rovnou.

WolframAlpha je takový mix vyhledávače a encyklopedie. Vyhledávač pracuje s vlastní obsáhlou databází, která je však vázaná na další zanindexované weby. Je zaměřená hlavně na vědu, matematiku, zeměpis a ekonomické informace. Když se zeptáte na Britney Spears, tak se dozvíte, že se jedná o zpěvačku, datum a místo jejího narození, ale to je vše. Ale když se zeptáte na prvek, atematickou funkci, město nebo firmu, dostanete komplexní informace a už nemusíte jinam.

Za své zaměření a název vděčí vyhledávač svému vynálezci, kterým je britský fyzik a matematik Stephen Wolfram.

Všechno vím, všechno znám

Vyhledávač WolframAlpha je přizpůsoben zadávání běžných datazů a nemusíte se omezovat jen na výpis hesla. Větu s otázkou je však nutné definovat v angličtině.

Po zadání hesel New York nebo Praha reaguje vyhledávač dle očekávání, zná ale i malá česká městečka a u některých vesnic zná alespoň počet obyvatel.

NY.jpg Praha.jpg Adamov.jpg Ochoz.jpg
New York • Praha • Adamov • Ochoz u Brna

Vyhledávač zná také počasí, stačí se ho zeptat. Navíc disponuje i informacemi o historii počasí, a tak se může podívat, jaké počasí bylo třeba před pěti lety. Vyhledávač ale zvládne i kombinované dotazy, a tak vám zjistí například počasí ve Washingtonu v den, kdy se narodil Barack Obama (americké počasí je uchováno hodně daleko do historie).

Pocasi v Brne.jpg Brno t-5.jpg   Barack pocasi.jpg
Počasí v Brně • jak bylo v Brně přesně před pěti lety? • počasí ve Washingtonu v den narození Baracka Obamy

S datumy umí WolframAlpha také kouzlit. Hledáte, kdo má výročí v den vašich narozenin? Zadejte datum do vyhledávače...

Narozeniny.jpg
Narozeniny budu mít za 170 dní, slunce tehdy v Brně (vyhledávač automaticky hledá podle lokalizace uživatele) vyjde v 6:47, den potrvá 9 hodin a 42 minut, a herec Ken Kirzinger letos v tento den oslaví padesát.

Vyhledávač vám najde, na co si vzpomenete. Jakého věku se dožívají muži ve Finsku, jaká je spotřeba ryb ve francii, kolik si vydělá učitel v americe nebo kdo byl prezidentem Brazílie v roce 1922. Vše doplněno o čisla, grafy a další užitečné informace.

Ve jménu vědy

Podobně jako se zeměpisem si můžete hrát i s kurzy měn, burzovními výsledky, názvy firem a dalšími dotazy, které můžete srovnávat s výsledky Googlu a žasnout. V případě fyzikálních a matematických otázek si už ale Google ani neškrtne, protože jeho kalkulačka je oproti WolframAlpha hodně slabí odvar.

Ni.jpg 120 kmh.jpg 6000C.jpg 22g.jpg 
Vše co by vás mohlo zajímat o Niklu • rychlosti 120 km/h • teplotě 6000°C • nebo 22g zlata – čím konkrétnější dotaz, tím přesnější a překvapivější výsledky
H2SO4.jpg  Rovnice.jpg
Vše o kyselině sírové včetně 3D modelu • matematický zápis soustavy rovnic a řešení včetně grafického vyjádření

A co se stane když doslova smícháte „jabka s hruškama“ – WolframAlpha překvapí svou pohotovostí:

Jabka a Hrusky.jpg
Sčítat jablko s dvěma hruškami se už nezdá jako nesmysl.

A když už jsme u těch energií a kalorií, co bude WolframAlpha vědět o mém ranním běhu?

Behani.jpg
Analýza běhu. Pokud by nějaký údaj chyběl, vyhledávač se vás na něj dodatečně zeptá. Níže na stránce se pak dozvím například také to, že bych tímto tempem uběhl maraton za 4 hodiny a 42 minut nebo stovku za 24,4 sekund.

To tu chybělo

WolframAlpha je bezesporu revoluční vyhledávač, který vládnoucí Google neohrozí, ale vhodně jej doplní. Také díky tomu má perspektivu k dalšímu rozvoji a získání dalších uživatelů. Google zůstane vyhledávačem webů, WolframAlpha bude vyhledávačem konkrétních informací. V ohrožení přitom nezůstává ani Wikipedia, která doplní holá fakta poskytnutá WolframAlpha o souvislý text s doplňujícími informacemi. 

Tip: obsáhlý přehled možností vyhledávače WolframAlpha najdete na prezentačním videu

 

Diskuze (14) Další článek: Šéf Sony Pictures: Internet nepřinesl nic dobrého

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,