WinMend Folder Hidden: Skryjte data na svém disku

Základním bezpečnostním prvkem je utajení toho, že vůbec máte nějaká citlivá data. Obyčejné skrytí, které nabízí Windows, samozřejmě nestačí. Jeden bezplatný nástroj už ale může pomoct.

WinMend Folder Hidden (dále jen WFH) je jednoduchý, rychlý a freewarový program, který umožňuje skrytí vybraných složek a souborů tak, že je nikdo jiný nenalezne. Zvládá práci s daty na lokálních pevných discích či výměnných zařízeních, data na síťových discích bohužel neskryje, přístup k němu je chráněn heslem a vybraná data jsou pro systém i ostatní aplikace zcela neviditelná.

Heslo je základ

Miniaturní program po instalaci a prvním spuštění vyžaduje zadání hlavního přístupového hesla. To je naštěstí omezeno pouze nijak krvavým počtem charakterů, přesto se ale vyplatí investovat invenci a fantazii do nějakého silnějšího hesla. Bez něj se totiž dále do programu dostat nedá, tedy ani skryté soubory nepůjdou zobrazit a nalézt.

screenshot.1.jpg
Vkládání přístupového hesla.

Hlavní a vlastně i jediné okno programu se sestává ze seznamu skrytých (nebo potenciálně skrytých) složek a souborů a několika ovládacích tlačítek. Přítomné záložky slouží pouze k poskytnutí informací o autorech a jejich dalších produktech. Pro někoho by mohl být užitečný rozcestník jazykových lokalizací, kterých je sice mnoho, ovšem čeština mezi nimi chybí. Dobře ale může posloužit blízká slovenština.

screenshot.2.jpg
Hlavní okno aplikace a seznam skrytých položek.

Skryj a obnov

Klíčová pro ovládání programu jsou tlačítka pro skrytí složky a pro skrytí souboru. Po kliknutí na ně uživatel projde adresářovou strukturu, vybere libovolnou položku, popř. sled položek, a nechá skrýt. Proces skrytí je skutečně ultrarychlý. Nečekáte prakticky vůbec ani u objemově větších dat.

screenshot.3.jpg
Můžete si změnit barvu okna, tím nastavení končí.

Tímto úkonem dojde k zápisu do seznamu, z nějž je možné v rámci prostředí aplikace vybrané položky odkrýt, takže budou opět bez problémů viditelné, a také smazat. Z dovedností programu ještě za pozornost stojí paleta barev, která pomůže mírně změnit vzhled okna, povinná možnost pro změnu hesla a víc už WFH nenabízí.

Diskuze (13) Další článek: Jak probíhá komunikace s Ulož.to z pohledu advokáta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,