Windows Vista v Evropě budou zřejmě bez některých bezpečnostních prvků

Společnost Microsoft byla upozorněna Evropskou komisí, že by měla zvážit některé bezpečnostní funkce, které budou ve výchozí instalaci operačního systému Windows Vista distribuovaného v rámci EU. Podle závěrů EK by Microsoft vložením přílišného množství bezpečnostních nástrojů mohl omezit a poškodit případnou konkurenci na poli bezpečnostního software. Střetávají se tak dva pohledy na věc – pohled EK bojující za práva produktů třetích stran a pohled Microsoftu, který se logicky snaží nabídnout maximálně zabezpečený systém.

Otázkou však zůstává, zda nenastane podobná situace jako v případě ze strany EK vynuceného vydání Windows bez multimediálního přehrávače Windows Media Player, o který je ze strany uživatelů prakticky nulový zájem. V nových Windows Vista by úředníkům mohl vadit například nástroj Windows Defender či některé nové bezpečnostní prvky snižující šanci průniku některým typům malware.

Microsoft se v posledních dnech nechal slyšet, že pravděpodobně pozastaví uvedení nového systému Windows Vista v Evropě, dokud se nevyřeší veškeré požadavky EK a nebude mít od EK potvrzeno, že nový systém splňuje všechny zákony a nařízení. Paradoxně by tak mohl vzniknout i velký tlak od samotných evropských dodavatelů a výrobců software, kteří se již nyní na příchod Windows Vista horlivě připravují.

A jaký máte vy názor na stanoviska EK? S Vašimi názory se rádi seznámíme v diskuzi pod článkem.

 

Diskuze (221) Další článek: Stáhněte si zářijové záplaty v podobě ISO obrazu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,