Windows Vista: Hledá se výkon a stabilita II.

Čím déle je systém provozován, tím se zákonitě stává pomalejším. I Visty samozřejmě mají několik nástrojů, které mohou značně oddálit kompletní reinstalaci. Vždy totiž přijde okamžik, kdy počítač takřka přestane vyhovovat určitým výkonnostním požadavkům. V této části se podíváme na tyto nástroje a ukážeme si několik dalších postupů pro zvýšení výkonu.
Kapitoly článku

Sledování výkonu a stability

Jednoduché monitorování výkonu je možné přes Správce úloh. Ten spustíte kombinací kláves Ctrl+Shift+Esc. Na záložce Výkon vyčtete základní údaje vytíženosti procesoru nebo paměti. Podrobnější přehled získáte klepnutím na tlačítko Sledování prostředků. Otevře se nové okno, které obsahuje šest sekcí:

  • Přehled prostředků – obsahuje čtyři grafy sledovaných prvků, přičemž kliknutím na ně se vždy rozevře příslušná sekce s podrobnými informacemi o jednotlivých procesech
  • CPU – zobrazuje celkové procentuální vytížení procesoru a maximální frekvenci
  • Disk – zobrazuje celkové aktuální I/O operace a nejvyšší procento aktivního času
  • Síť – zobrazuje aktuální síťové přenosy v kb/s a procento využívané kapacity sítě
  • Paměť – zobrazuje využití paměti a chyby stránkování paměti (k těm dojde tehdy, pokud už není odkazovaná stránka ve fyzické paměti a byla nahrazena, nebo kdy není dostupná ze záložního souboru na disku)
  • Další informace – předkládá odkazy na další informace

Monitoring – co nabízí Windows

Nástroj zmíněný v předchozím odstavci je součástí komplexní monitorovací konzole s příznačným názvem Sledování spolehlivosti a výkonu. Spustíte ho zadáním příkazu perfmon.msc v nabídce Start.

Podívejme se nejdříve na nástroj Sledování výkonu. Ten byl obsažen i ve Windows XP, v nové verzi však přibyla některá vylepšení. Tento monitor umožňuje realtimové sledování systémových nastavení a komponent. Každá položka má svůj vlastní barevně odlišený čítač, se kterým se dá pracovat ve spodní části okna. Kliknutím na určitou sledovanou položku se zobrazí i její specifické hodnoty, jako je nejvyšší, nejnižší či průměrná hodnota. Samozřejmostí je možnost přidávat (zelený křížek) nebo odebírat (červený křížek) čítače, upravovat jejich vzhled či přizpůsobit poměr aktuálních hodnot k měřítku na ose tak, aby se graf vykreslovat přes celou plochu. Graf lze také uložit jako GIF obrázek.

Stabilita systému

Jedním ze základních požadavků na počítač je jeho stabilita. To, jak je systém stabilní, se dalo dříve pouze jaksi odhadnout podle počtu jeho pádů. To se ovšem mění s příchodem nástroje Sledování spolehlivosti, což je hned další položka v právě probírané sledovací konzoli.

V tomto případě jsou sledovány změny a události, které mohou vést k nestabilitě systému. To zahrnuje následující:

  • Instalování záplat
  • Instalování, odinstalování nebo změnu softwaru a ovladačů
  • Pády aplikací
  • Chyby hardwaru
  • Chyby systému

V závislosti na těchto událostech se potom mění index stability, jehož hodnoty v jednotlivých dnech lze vyčíst z grafu. Čím vyšší index, tím je samozřejmě počítač stabilnější. Po úspěšné instalaci záplat nebo aplikací se index zvýší, pokud se zhroutí nějaká aplikace nebo se nekorektně vypne počítač, dojde k jeho snížení. Všechny tyto události lze procházet v seznamech u jednotlivých dnů. Stačí rozevřít jednotlivé záložky. Lze takto poměrně jednoduše vyřešit některé problémy. Pokud třeba začnou být potíže s některou aplikací případně se stabilitou, lze zpětně dohledat, kdy toto začalo a zjistit, jaká změna byla v daný den provedena. Na vině může být například nový ovládač nebo program.

Prohlížeč událostí

Windows neustále monitorují veškeré dění a všechny události, ať už se jedná o instalaci zařízení, špatné spuštění služby nebo chybu aplikací, protokolují. A uživatel samozřejmě může všechny tyto protokoly prohlížet a spravovat. K tomu slouží Prohlížeč událostí. Je to nepostradatelný nástroj pro sledování stavu systému a pro řešení možných problémů, podobně jako v předchozím případě. Je například možné naplánovat spuštění úlohy jako odpověď na určitou událost apod. Jak nástroj spustit? Klikněte pravým tlačítkem na Počítač a zvolte Spravovat. Kromě jiných je tady i Prohlížeč událostí. Jinou možností je zadání příkazu eventvwr.msc v nabídce Start. Pokud se hodláte událostmi podrobněji zabývat, najdete poměrně rozsáhlé informace k tomuto nástroji v nápovědě.

Opět o něco lepší

S příchodem nových verzí Windows se stabilita vždy o něco zvyšovala. A vypadá to, že se v tomto trendu Microsoft rozhodl pokračovat. Visty jsou zase o něco stabilnější a dokáží se s případnými problémy lépe vypořádat. To dokazuje například postup, jakým Windows Vista postupují v případě, kdy selže nějaké důležitá služba. Dříve to většinou znamenalo restart počítače, nyní dokáží Windows nejen restartovat danou službu, ale i služby a procesy na ni závislé.

Bezpochyby velmi nepříjemným překvapením je, pokud zapnete počítač, ale operační systém nenaběhne. Potřebujete nutně udělat práci a místo toho musíte řešit nečekaný problém. Existují postupy jak jej vyřešit, nicméně ty jsou většinou časově náročné. Mnoho uživatelů tak tuto situaci řeší reinstalací.

To už nebude v mnoha případech nutné, a to díky novému nástroji Startup Repair Tool, který je tady právě od toho, aby automaticky vyřešil běžné problémy se startem. V mnoha případech je to problém s ovladačem, poškození konfiguračních souborů či zavaděče. Pokud tedy nastane problém, nabootujte z instalačního DVD. Po zvolení jazykových nastavení následuje obrazovka s možností zahájení instalace. Vlevo dole zvolte Opravit počítač. Následně dojde k vyhledání operačního systému, který označte a zvolte Další. Pak již začne vyhledávání a případná oprava problémů.

Závěrem

Jak je vidět, Windows Vista doznala mnoha změn, které mají uživateli zpříjemnit a usnadnit práci. Široké možnosti nastavení a sledování toho, co se se systémem děje ocení jistě ti, kteří jej chtějí mít plně pod kontrolou. Běžným uživatelům jistě postačí základní nastavení a nástroje, které jsou převážně známé již z Windows XP. I to je jeden z faktorů, který může usnadnit přechod na Visty.

Neméně důležitou, avšak často opomíjenou činností, která k udržení dobré kondice počítače patří, je zálohování. To byste měli provádět pravidelně. Ve Windows je k tomu určené Centrum zálohování a obnovení, které najdete v ovládacích panelech.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,