Windows Vista: Hledá se výkon a stabilita I.

Systém Windows Vista přináší kromě mnoha nových funkcí také několik pokročilých nastavení, která mohou ve velké míře ovlivnit chování a celkový výkon systému. V dnešním a pátečním článku se zaměříme jak na zlepšení, která Visty nabízejí, tak ié na monitorování a zvýšení výkonu a stability počítače.
Kapitoly článku

Technologie SuperFetch a ReadyBoost

Už ve Windows XP byla představena technologie předvídání kroků uživatele a přednahrávání souvisejících dat do paměti (Prefetch). Visty přinášejí zdokonalenou verzi nazvanou SuperFetch. Tato technologie sleduje programy a data, s kterými se často pracuje, a vytváří profil, který umožňuje lepší využití paměti a zvýšení výkonu. Navíc pokud uživatel na několik hodin opustí počítač, tak sice dostanou prioritu procesy běžící na pozadí, zároveň se však Vista snaží udržet programy, které může uživatel vyžadovat, jakmile se vrátí.

SuperFetch může být ještě výkonnější ve spojení s další novou technologií ReadyBoost. Ta dokáže využít USB disk jako rozšíření operační paměti, prostor pro diskovou cache a cache funkce SuperFetch. Pokud zasunete podporovaný flash disk do počítače, mělo by vyskočit dialogové okno, kde je jednou z možných voleb i zrychlení systému pomocí této technologie. Nastavení lze provést i kliknutím pravým tlačítkem na zapojený disk, volbou Vlastnosti a přechodem na záložku ReadyBoost. Bližší informace najdete ve výše odkazovaných článcích.

Windows ReadyDrive

Je tomu poměrně nedávno, co byly na trh uvedeny první hybridní disky (Solid State Drive, SSD) a představeny první počítače, které je využívají. Hybridní disk spojuje dohromady technologie běžných pevných disků a velmi oblíbených flash pamětí. Jsou to v podstatě obyčejné pevné disky obsahující také energeticky nezávislou flash paměť. V praxi by to mělo znamenat nejen snížení spotřeby, což se dá skvěle využít hlavně u notebooků k prodloužení doby provozu, ale také výrazné zrychlení startu počítače (pokud je třeba probouzen z režimu spánku). Systém totiž může číst data z flash paměti disku ještě předtím, než se disk rozběhne.

Podpora těchto disků však musí být zabudována v operačním systému a právě Windows Vista ji přináší. ReadyDrive je název Microsoftu pro technologii, která dokáže využít právě zmíněných výhod hybridních disků. Flash paměti jsou navíc méně náchylné k poškození než točící se plotny disku, což muže snížit i riziko ztráty dat.

Nový způsob restartů

O nutnosti a užitečnosti updatů není jistě potřeba diskutovat, protože dělají počítač bezpečnějším a stabilnějším. Problém přichází až ve chvíli, kdy se objeví zpráva o nutnosti restartu počítače. Což samozřejmě znamená ukončení veškeré práce a následné čekání na opětovný start systému. V mnoha případech je nutný restart i při aktualizaci běžného programu. Windows totiž nemphou přepsat běžící spustitelný soubor nebo právě vyžívanou DLL knihovnu. A i když už je daný program vypnut, mohou stále běžet některé jeho objekty.

Aby se předcházelo podobným, někdy naprosto nesmyslným restartům, využívá Vista nový Restart Manager, který má následující funkce:
- vyhledá všechny procesy související s právě aktualizovaným souborem
- vypne tyto procesy
- po aktualizaci tyto procesy restartuje

Restart Manager navíc uchovává stav před restartem. Pokud tedy například pracujete ve Wordu, tak po restartu vynuceném aktualizací je možné pokračovat v práci přesně tam, kde byla přerušena. Je však nutné podotknout, že aplikace musí tuto možnost podporovat. Tady už potom záleží jen na výrobci daného programu.

V případě, kdy program podporu neobsahuje, řeší tento problém Windows Vista technologií, která dokáže novou verzi DLL knihovny zapsat na disk i v době jejího využívání. Po následném restartu je pak stará verze přepsána tou novou.

Využitím těchto prostředků dojde ke snížení počtu nezbytných restartů, nezbavíme se jich však úplně. Stále budou využívány v některých případech. Konkrétně aktualizace souborů jádra systému bude určitě vyžadovat úplný restart systému.

Hodnocení počítače a WinSAT

V předchozí verzi Windows příliš nezáleželo, na jak výkonném počítači systém běží, instalace se vždy chovala stejně. To se s příchodem Visty stává historií. Už při prvním spuštění se systém vzhledově přizpůsobí výkonovým možnostem počítače. Takže pokud máte například slabou grafickou kartu, nový vzhled Aero bude defaultně vypnut.

Novinkou (a možná by se dalo říct revoluční novinkou) je vestavěný hodnotící nástroj Windows System Assessment Tool (WinSAT). Při provádění hodnocení provede několik testů a následně ohodnotí počítač určitým skóre, nazývaným Index uživatelských zkušeností (Windows Experience Index). Ten nabývá hodnot 1 – 5,9 a platí čím více, tím lépe. Nástroj zvlášť ohodnotí několik prvků, přičemž výsledné skóre je určeno tím nejnižším. Má to svůj důvod. Vezměte si například počítač, který má výkonný disk s hodnocením 5, ale pouze 192 MB paměti, což by bylo ohodnoceno jako 1. Průměr by byl 3. To by ale neodpovídalo skutečnému výkonu počítače v porovnání s jinými, protože se 192 MB paměti se toho dnes už moc neudělá. Co je tedy hodnoceno?

  • Procesor – hodnota určuje, jakou rychlostí mohou být zpracována data
  • Paměť (RAM) – hodnota určuje, jak rychle mohou být přesouvány velké objekty v paměti
  • Grafika – toto je ukazatelem výkonu pro Windows Aero
  • Herní grafika – určuje výkon v 3D grafice, což se využívá hlavně ve hrách
  • Primární pevný disk – určuje, jak rychle lze pracovat s primárním (systémovým) diskem

Ke spuštění nástroje otevřete ovládací panel Systém a následně na Index uživatelských zkušeností se systémem Windows. WinSAT se automaticky spouští už po instalaci. Pokud změníte nějaký hardware (nebo jeho ovladač) v počítači a chcete aktualizovat skóre, můžete tak učinit přímo na tomto místě kliknutím na příslušný odkaz nebo můžete použít příkazový řádek zadáním winsat.exe. Nástroj má v tomto případě široké možnosti konfigurace spuštění. Lze zvolit, které testy mají proběhnout, případně i uložit výsledky do souboru. Podrobný popis získáte přidáním přepínače pro nápovědu /?.

Jak ale naložit se skutečností, že hardware se neustále vyvíjí? Microsoft se už někdy dříve vyjádřil, že škála hodnocení se bude směrem vzhůru rozšiřovat. Nemělo by se tak stát, že bude relativní výkonnost daná indexem s postupem času klesat. Například při nákupu softwaru by mělo postačit řídit se právě těmito indexy. Každý software by měl daný minimální index nutný k provozu a hned by tak bylo jasné, zda je počítač schopný daný software provozovat.

Jak monitorovat a zvyšovat výkon a stabilitu počítače s Windows Vista se dozvíte již v pátek v druhém pokračování tohoto článku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,