Microsoft | Windows Update | Ovladače

Windows ve firmách dostanou nový systém správy instalace a aktualizace ovladačů hardwaru

Microsoft připravuje novou službu, která by měla mít na starosti instalaci a aktualizaci ovladačů a firmwaru ve firemním prostředí. Windows Update for Business bude k dispozici v rámci Microsoft Endpoint Manager a Microsoft Graph jako veřejný náhled od první poloviny roku 2022, informuje Bleeping Computer.

Nový systém umožní správcům podnikových sítí vybírat z nabídky odpovídajících možností ovladače, které mají být instalovány prostřednictvím služby Windows Update. Kromě toho umožní také plánování jejich instalace.

Pohodlnější instalace ovladačů

Administrátoři budou moci volit odpovídající ovladače z kolekce ovladačů od nezávislých dodavatelů hardwaru i výrobců originálního příslušenství (OEM), které budou k dispozici v rámci aktualizační služby Windows Update. Díky tomu nebude koncovým uživatelům nabízen celý katalog ovladačů, ale pouze ty, jež byly odsouhlaseny správcem.

„Microsoft s potěšením oznamuje novou službu instalace aktualizací ovladačů a firmwaru, která vám umožní získat přehled o ovladačích hostovaných ve službě Windows Update, které odpovídají vašim podnikovým zařízením,“ uvedla firma v březnu, když poprvé oznámila tuto novinku.

Důvodů, proč by firmy měly dbát na používání aktuálních verzí ovladačů hardwaru, je celá řada:

  • Výrobci hardwaru neustále publikují nové ovladače a opravy do služby Windows Update.
  • Služba Windows Update se zaměřuje na zařízení, kterým poskytuje správné ovladače.
  • Bezpečnostní nedostatky jsou často zmírňovány prostřednictvím aktualizací ovladačů a vyžadují co nejrychlejší reakci.

Výhody nového systému

„Správci IT, vyslyšeli jsme vás. Chcete větší podporu pro průběžný servis ovladačů pro zařízení, která spravujete. Informujeme vás o tom, jak procházet všechny ovladače (tento termín budeme napříště používat pro ovladače i firmware) ve službě Windows Update a rozhodovat, které aktualizace nasadit, do kterých zařízení a jakým způsobem,“ uvádí Microsoft.

Hardwarový ekosystém pro zařízení s operačním systémem Windows tvoří stovky partnerů, kteří neustále vytvářejí nové ovladače a vydávají aktualizace těch stávajících. Všechny ovladače musí být certifikovány centrem Windows Hardware Dev Center a podepsány společností Microsoft, aby je systém Windows mohl nainstalovat, a většina z nich bývá následně zveřejněna v rámci Windows Update.

Nová služba poskytne manažerské reporty o možnostech správy ovladačů. Přehledy budou dostupné jako sešity prostřednictvím produktu pro analýzy Windows Update for Business: Update Compliance. Reporty budou k dispozici pro všechny schválené a doporučené aktualizace, které vyžadují pozornost, včetně podrobných rozborů určených ke zjištění dopadu na jednotlivá zařízení.

Diskuze (12) Další článek: NASA kvůli Bezosovi odložila přistání člověka na Měsíci a varovala před Čínou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,