Windows On ARM napoví, jak by mohl vypadat Windows 9

Microsoft se pochlubil s detaily připravovaného Windows pro úspornou platformu ARM. Díky své přísnosti může napovědět, jak by mohl vypadat třeba Windows 9
Kapitoly článku

Když se Microsoft předloni poprvé pochlubil se svým novým prostředím Metro, mnozí jej vnímali pouze jako design – barevný styl aplikace, která používá výraznou typografii, prosté barvy a pochopitelně dlaždice, které se staly symbolem Windows Phone.

To vše je samozřejmě důležité a přesně podle „barviček“ nakonec hotový produkt zpravidla vnímáme a hodnotíme, nicméně slovíčko Metro dnes Microsoft používá v mnohem obecnějším slova smyslu. „Metro-style“ aplikace je totiž nový typ programu, který v podstatě přejímá návyky, na které jsme zvyklí z mobilního světa. Microsoft nechce být kompromisní a ve Windows 8 nabídne jak metroidní, tak desktopové aplikace, nicméně si troufám tvrdit, že se v podstatě jedná pouze o řízený přechod mezi dvěma koncepty GUI a UI.

Windows 8 a Metro (naše video z loňského podzimu)

Většina nových počítačů používá baterii. Z notebooku jako doplňku na cesty se díky slušnému výkonu stala pracovní stanice a jeho původní roli dnes v mnoha případech přebírá tablet. Prodej klasických desktopů je na ústupu a jednou jej mohou docela možná nahradit all-in-one počítače.

V tomto světle se není čemu divit, že Microsoft začal propagovat svět, ve kterém už aplikace neběží jedna vedle druhé, jak se tak na osobním počítači dělo v posledních dvaceti letech, ale systém chytře řídí, kdy která aplikace bude moci přistoupit k procesoru.

Jestli se Microsoft v minulosti řídil tím, že je uživatelský program absolutně svobodný a může si dělat prakticky cokoliv, nyní se aplikace vrací zpět ke svým terminologickým kořenům a pouze aplikuje techniky, které ji nabízí operační systém. Jestli byla hlavní modlou Windows a dalších desktopových systémů absolutní svoboda, teď by to podle Microsoftu mělo být absolutní podřízení se energetické politice – tedy to samé, co známe v mobilním světě.

Connected standby

Windows 8 pro platformu x86 nabídne obě koncepce. Bude zde přísně řízené Metro a liberální desktop, jehož aplikace si budou moci dělat, co budou chtít. To vše za cenu relativního zpomalení vývoje. Windows 8 nabídne na moderních úsporných procesorech (hlavně SoC platformy postavené na ARMu) systém „Connected standby“, který znáte z tabletů a mobilů. V takovém případě bude práce systému utlumena na nejnižší možnou mez a v činnosti bude v podstatě pokračovat jen část Metra a některé operace na pozadí.

Když vypnete displej mobilu, stále můžete přijmout hovor, Windows 8 v takovém případě zase přijme nový e-mail a případně provede některé další plánované operace aplikací napsaných pro Metro. Klasická desktopová aplikace bude díky své svobodě spát klidnou hibernací, protože kdyby mohla žít, snadno by se utrhla z řetězů a sežrala celou baterii.

connected standby.png
Metroidní aplikace bude moci plnit některé omezené úkoly i v okamžiku, kdy bude celý systém téměř zastavený a bude mít velmi malou spotřebou. Je to tedy praxe vypnutého mobilního displeje přenesená na velký systém.

Optikou marketingu lze toto poselství přeložit i takto: „V Microsoftu víme, že nelze starý svět jen tak vypnout, takže tady máte píseček na hraní (desktop), ale co se týče nových technologií (Metro), už s vámi moc nepočítáme, protože to prostě nejde – systém vás nemůže moc dobře kontrolovat.“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,