Windows na Macu: Jak virtualizovat s největším výkonem

VMware Fusion, Paralells Desktop nebo VirtualBox? Místo funkcí jsme se zaměřili na jejich výkon a zjistili k čemu se hodí. Má vůbec smysl investovat do drahé komerční aplikace?
Kapitoly článku

Kopírování dat

Pro test rychlosti přenosu dat mezi virtuálním a hostitelským systémem jsme použili instalační ISO soubor Windows 8.1 s velikostí 3,68 GB. Kopírovali jsme celkem dvakrát oběma směry, abychom vyloučili případné zádrhely. Pokud se naměřené hodnoty radikálně nerozcházely, výsledek byl utvořen jejich průměrem. Mezi každým kopírováním došlo k restartování virtuálního systému, aby nedošlo k využití cache při druhém kopírování.

Screenshot (12).png
Kopírování dat mezi oběma systémy

Právě tento test ukázal největší slabinu VirtualBoxu, který zde zaostává značně. Práce s virtuálním diskem není jeho silnou stránkou. Nejvýrazněji se to projeví při práci v bezešvém režimu, kdy očekáváte rychlé reakce ideálně nerozeznatelné od primárního systému. Jenže VirtualBoxu trvá přenos dat více než dvojnásobnou dobu.

PCMark 8 (Home)

Běžné použití počítače jsme otestovali v PCMarku 8, který obsahuje benchmark s názvem Home. Ten simuluje například práci s fotkami, videohovory, práci s textem, okny nebo procházení webu. Bohužel, ani zde se nepodařilo spustit benchmark pod VirtualBoxem.

Screenshot (14).png
Výsledky v PCMark 8 (Home)

VMwaru se dařilo o několik desítek bodů lépe – získal je především za výpočetní operace, na kterých stojí simulace webového prohlížeče nebo práce s textem. Naopak při přehrávání videa a videokonferenci měl o několik FPS více Paralells Desktop.

Screen Shot 2015-01-22 at 21.08.02.png
V PCMarku jsme se mohli přesvědčit o používaných taktech procesoru. V průběhu testu se držely těsně pod hranicí 2 GHz. Červeně je zobrazeno vytížení grafického jádra

7-Zip Benchmark

Poslední test patřil bezplatnému nástroji 7-Zip, který obsahuje vestavěný benchmark. V celkem sedmi průchodech jsme komprimovali a následně dekomprimovali balík dat s velikostí použitého slovníku 32 MB. Výsledky jsou uváděny v milionech instrukcí za sekundu (MIPS).

Screenshot (15).png
Výsledky testu v nástroji 7-Zip

Žádná z aplikací zde neměla výrazně navrch, čímž se potvrdily výsledky z Geekbench. V surovém výpočetním výkonu jsou rozdíly jen minimální.

Zadarmo s kompromisy

Výsledky testů jasně ukázaly, že má smysl si za komerční nástroje při častějším používání připlatit. V důležitých testech VirtualBox zaostává poměrně značně, a to stejné platí i o subjektivních dojmech z jeho používání. I když se jedná o pohyb v systému, ani zdaleka nefunguje tak plynule jako v případě VMware nebo Paralells Desktop. U těch je možné zcela zapomenout, že pracujete ve virtuálu.

Na druhou stranu pro občasné použití nemůžeme ani VirtualBox zcela zavrhnout. Pokud se nejedná o graficky náročné aplikace, o hrách nemluvě, není mezera ve výkonu tak zásadní. Rozhodně se tedy nejedná o nepoužitelnou aplikaci. Pokud na Macu budete chtít zprovoznit Office pro Windows, dva tisíce za komerční virtualizační nástroj můžete s klidným svědomím ušetřit.

Celkové rozdíly mezi Paralells Desktop 10 a VMware Fusion 7 nejsou nijak zásadní. Při bližším prozkoumání jednotlivých testů je dobře patrné, v čem má která aplikace navrch. Paralells předčí VMware především v grafickém výkonu a v případě, že toužíte po hraní na Macu, sáhněte spíše po PD 10. Pokud však grafický výkon není vaší prioritou, budou rozhodujícími faktory především funkce konkrétních aplikací. A může to být také cena – Paralells Desktop 10 se prodává za 1990 Kč, VMware za 1700 Kč.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,