Windows na Macu: Jak virtualizovat s největším výkonem

VMware Fusion, Paralells Desktop nebo VirtualBox? Místo funkcí jsme se zaměřili na jejich výkon a zjistili k čemu se hodí. Má vůbec smysl investovat do drahé komerční aplikace?

Geekbench

Geekbench testuje procesor a paměť počítače a to jak při využitém jednom procesorovém vláknu, tak při vytížení všech čtyř. Výsledky přepočítává na body, u nichž větší hodnota znamená vyšší výkon.

Screenshot (10).png
Výsledky v testech Geekbench

Rozdíly mezi aplikacemi jsou zde pouze kosmetické v řádu zanedbatelných jednotek procent. Překvapil zde VirtualBox, který se s placenými aplikacemi držel na stejné úrovni.

3DMark 06

Ač se nejedná o nejnovější benchmark, stále jde o jednu z nejlepších možností, jak otestovat grafický výkon na slabších strojích. Na Macbooku s integrovanou grafikou, navíc prostřednictvím virtuálního stroje, by nemělo smysl testovat v novějších verzích. 3DMark 06 pracuje s DirectX 9.0, který VMware i Paralells Desktop bez problému zvládnou. Horší situace je však VirtualBoxu, kde sice autoři slibují základní podporu 3D (byť v experimentální fázi), ale grafický test nelze spustit. Rovnou si jej tedy můžete škrtnout z aplikací, které by umožnily hraní na Macu. Většinu her zkrátka nespustíte.

Screenshot (13).png
Výsledky v 3DMarku 06

Mezi oběma komerčními nástroji má jednoznačně navrch Paralells Desktop. Grafickým výkonem se ostatně vývojáři chlubí již několik verzí. Na zkoušku jsme tedy nainstalovali několik starších pecek – legendární Mafii, Company of Heroes a Unreal Tournament 2004. Všechny hry byly hratelné bez jakýchkoliv problémů. Grafický výkon u těchto her nechyběl ani v případě VMware, zato trvalo poměrně dlouho vyladění ovládání. Problém byl především s kurzorem myši, který neustále resetoval svoji pozici.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,