Windows Mobile 6: nepřemožitelný mobilní výkon

Články o mobilních systémech často neurčují jednoznačného vítěze. Pojďme na to jinak: proč je Windows Mobile 6 nejlepší?

Hned v úvodu podotkněme, že tento článek je určen především uživatelům, kteří od svého mobilního přístroje chtějí pracovní výsledky a skutečně jej potřebují ke každodennímu životu – ne k oslňování ostatních.

Bezchybná spolupráce s Outlookem

Rychlík, i tak by se dala charakterizovat šestá verze Windows Mobile. Při přechodu z verze 5 (která je např. u přístrojů od společnosti HTC zcela zdarma) si zcela jistě všimnete až neuvěřitelně rychlého prostředí, které jako by přidalo vašemu mobilnímu procesoru několik desítek procent MHz navíc. Jak tomu bývá i ovladačů grafických karet, tak i na mobilních operačních systémech je vidět, že se dá vyladit každý kus softwaru. Rozdíl je někdy patrný až tolik, že to, co dříve na 200 MHz procesoru zabíralo dlouhé vteřiny čekání, je dnes téměř okamžitou záležitostí.

Rychlosti neubírá ani nový, moderní grafický kabátek, který pěkně ladí s prostředím Windows Vista a mimo plastických prvků nabízí např. vylepšené vyhlazování písmen (tzv. ClearType), což je právě u Visty standardní prvek – také prvek velmi návykový. Jinak rozhraní systému neprošlo nijak výraznější změnou, vše zůstává při starém. Opět je nutné připravit se na instalaci několika aplikací přinášejících rozšířené funkce.

01.png 02.gif 03.gif
Podobu displeje v pohotovostním režimu si můžete nastavit

Zásadní dovedností každého mobilního zařízení je schopnost synchronizovat nezbytné položky, zejména elektronickou poštu, kalendář a úkoly. Pravda, to dnes zvládá mnoho platforem, ale pouze Windows Mobile jde do podrobností a nabízí synchronizaci jednoznačně nejlépe. Je plně kompatibilní s Outlookem, máte tedy jistotu, že to, co se objeví ve vašem počítači, bude okamžitě i v mobilním přístroji. To je hlavní výhodou oproti např. Symbianu, který synchronizoval pouze některé položky, nebyl tak schopný zobrazovat některá důležitá data.

Završením dokonalé synchronizace je vynikající dálkové připojení na Exchange server přes GPRS/EDGE nebo 3G služby – vše budete mít aktualizované kdykoliv a kdekoliv, bez nutnosti připojovat zařízení k počítači. To opět nabízí i Symbian pomocí doplňkové aplikace Mail for Exchange, ale zase platí výše psané. Konkurovat Microsoftu v tomto může snad pouze BlackBerry, tento systém však vyžaduje speciální kompatibilní server, který se zatím nedokázal stát standardem, alespoň ne u nás. Navíc toho nenabízí tolik jako zmiňovaný Exchange.

Podle tváře poznáte je

Práce se zprávami nemůže být snažší, zejména pak v kombinaci s dobrým zařízením. Veškeré zprávy (textové, MMS či libovolný počet e-mailových účtů) jsou řazeny v jedné aplikaci a pracuje se s nimi obodně jako s e-maily ve Windows na stolním počítači. Vše je možné třídit do složek, nastavovat priority, propojit s úkoly a kalendářem, třídit a samozřejmě plně sychronizovat.

Velice efektivně jsou zpracovány i kontakty. Krom nespočtu možností kontaktních údajů, ať už těch přednastavených nebo volně konfigurovatelných, můžete ke komukoli přidat i unikátní fotografii, což umožní snadnou identifikaci. Najde se pár uživatelů, kterým nevyhovuje standardní vyhledávání v kontaktech, ty uspokojí pár volně dostupných zásuvných modulů.

Telefonující počítač s šikovným ovládáním

Jednou z nejzásadnějších výhod Windows Mobile oproti ostatním systémům jsou přístroje, na jakých je využíván, a s tím spojený způsob ovládání. Zatímco neustále zmiňovaný Symbian vyrostl na mobilních telefonech a tváří se stále jako o něco chytřejší mobil, zařízení s Windows Mobile jsou založeny na principu kapesního počítače s možností telefonovat a s datovými službami.

04.gif 05.gif
Telefonování a adresář

Jedinečnou možností je spojení dotykového displeje s QWERTY klávesnicí. Tu většina výrobců vyrábí jako vysouvací a umožňuje tak odlišit běžné a rychlé používání od toho na delší práci a psaní. Ve světě se nejvíce kupují a nasazují telefony od společnosti HTC, které obecně patří k absolutní špičce. Ostatní operační systémy takového možnosti nabízejí velmi zřídka. Ne snad QWERY klávesnici, tu lze nalézt u mnoha modelů, ale dotykový displej je spíše vyjímkou. Tou světlejší je např. Sony Ericsson P1i se Symbianem, bohužel má však nepříliš rozšířenou nástavbu UIQ, na které se nevyskytuje až tolik aplikací.

Současným vládcem Windows Mobile přístrojů je HTC Kaiser (recenzovali jsme jej v předminulém Computeru), který srazil ceny svých předchůdců (výborné stroje Herald, TyTN či Artemis) o značné částky dolů. Dobré uplatnění najdou i přístroje od HP a pomalu se začínají rozšiřovat zařízení od E-Tenu. Existují však i varianty bez dotykových displejů, které k tomu mají přizpůsobené ovládání. Doinstalovat je možné i spolehlivé rozhraní TouchFLO (představeno společně s HTC Touch), které pro představu funguje tak, jak to předvedl Apple se svým iPhonem.

Zejména dotykové ovládání a veliké displeje umožňují z Windows Mobile udělat zřejmě nejpohodlnější a nejefektivnější mobilní prohlížeč internetu. Integrovaný Internet Explorer sice nedosahuje zázračných kvalit, lze ho však vyšperkovat mnoha doplňky anebo nainstalovat Operu Mobile, která je téměř dokonalá.

Nabídka aplikací je výjimečná

 „Instant-messaging“ ve stylu ICQ si na mobilech stále více získává oblibu a na všech platformách existují zajímavé aplikace, které vás dokáží připojit ke své oblíbené síti kdekoliv, kde jsou dostupné datové služby (takže téměř všude). Stejně jako pro Symbian, tak i pro Windows Mobile existuje ruský prográmek QIP, který slouží ke komunikaci v sítí ICQ. Naprostou jedničkou je ale integrovaný Windows Live Messenger. Ten nabízí naprosto komfortní používání, včetně hlasového volání. Kontakty si bere, jak už bylo výše nastíněno, i ze seznamu a osobně si myslím, že není lepší volby. Nabízí samozřejmě propojení s Outlookem a službami Windows Live, což je bezesporu další veliká výhoda.

06.gif 07.gif
Internetový prohlížeč

Dostupnost a instalace aplikací je kapitola sama pro sebe. Nelze říci, že pro ostatní platformy je softwaru třetích stran málo, s porovnáním s Windows Mobile ale prohrávají, což platí zejména o Palmu a BlackBerry. Symbian je na tom sice o něco lépe. Na vývoji softwaru pro mobilní Windows si už mnoho společností založilo solidní živnost a propracovanost produktů si v ničem nezadá s klasickými aplikacemi pro velký počítač. Existuje mnoho druhů softwaru, od různých „přizpůsobovačů“ rozhraní až po aplikace typu VNC, FTP klient a další. Výborný je i dodávaný Office Mobile, který ve své šestkové verzi podporuje OpenXML formát. Aplikace OneNote už je na pořizování poznámek a náčrtků stejně šikovná, jako kapesní blok. Dá se říci, že cokoliv jste zvyklí dělat na svém klasickém počítači, lze dělat i na zařízení s Windows Mobile.

Do vlaku film s titulky

Být obchodníkem v prodejně s elektrem a přijít zákazník s tradiční otázkou „potřebuji jednu krabičku místo těchto tří“, jednozačně ho odkáži právě na mobilní okna. Co se zábavy týče, splňují naprosto všechny požadavky.

Na přehrávání hudby je standardně dodáván Windows Media Player, který podporuje i DRM ochranu, nemusíte tedy zbytečně převádět zakoupené písničky. Snadná je i synchronizace hudební knihovny mezi mobilem a počítačem – stačí všude používat Media Player, který vše přenese automaticky.

08.gif 09.gif
Media Player • správce souborů

Pro přehrávání videa existuje víc dobrých aplikací, dnes se nejvíc rozšiřuje CorePlayer. Obsahuje integrovaný balík multimediálních kodeků, takže není problém přehrát film DivX i s titulky. Samozřejmě je dobré si film na počítači převést do nižšího rozlišení, tudíž řádově nižší velikosti.

Mějte na vědomí, že stejně jako u klasických Windows, tak i u Windows Mobile je potřeba přizpůsobit si systém svým potřebám. Pak se z něho stává skutečný pracovní (a pracující!) asistent i zábavný společník. Jeho vývoj navíc rychle pokračuje, neustává ani podpora. Uvidíme, jak zareaguje Google a co přinese jeho Android platforma.

Váš názor Další článek: Fujitsu-Siemens: k počítačům vánoční dárek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,