Windows ME: vypínejte je pomalu

Microsoft tvrdí, že to není chyba Windows ME, ale záplatu již zveřejnil. Na rychlých sestavách se mohou Windows ME vypnout až nebezpečně rychle.
Microsoft tvrdí, že to není chyba Windows ME, ale záplatu již zveřejnil. Na rychlých sestavách se mohou Windows ME vypnout až nebezpečně rychle.

Při instalaci na výkonné sestavy s procesory nad 933 MHz (AMD i Intel) a disky připojenými přes ATA 100 s velkou vyrovnávací pamětí může dojít k tomu, že Windows ME doběhnou k vypnutí počítače rychleji, než se stačí uložit obsah vyrovnávacích pamětí disku. Hrozí tedy, že bude obsah pevných disků poškozen.

Výrobci počítačů tvrdí, že se tento problém objevil až u nových sestav s Windows ME, Microsoft ale tvrdí, že to není chyba Windows ME, že podobné chování mají i normální Windows 98. Ono je i v podstatě jedno, zda je to chyba Windows 98 nebo Windows ME, i laboratoře Microsoftu toto možné poškození disků potvrdily. Windows 2000 používají jinou posloupnost vypínání počítače, a tak zde tento problém nehrozí.

Microsoft zveřejnil opravu pro Windows 98 SE a Windows ME, nicméně ta je dostupná pouze výrobcům počítačů. Pokud tedy máte supervýkonný počítač a na něm Windows 98 SE, kontaktujte nějakého výrobce počítačů, opravu by měl mít k dispozici. Z pohledu českého zákazníka se nebude jednat o mnoho potenciálně ohrožených kusů. Takto vybavené sestavy se neprodávají jak housky na krámě a také budou často mít nainstalována spíše Windows 2000 než Windows 98 SE. Podmínkou pro objevení se této chyby je opravdu velmi rychlý procesor, disk pro ATA 100 s velmi velkou vyrovnávací pamětí (přesný údaj kapacity zveřejněn nebyl) a také jistě velmi zaměstnaný disk při vypínání (spousta otevřených aplikací s ukládáním souborů a podobně). Pokud si myslíte, že byste mohli být ohroženi, doporučuje se vypnutí správy napájení, které se používá u vypínací procedury.

Diskuze (12) Další článek: Creative Technology koupila Aureal

Témata článku: , , , , , , , ,