Windows Live Writer: Snadnější blogování neexistuje

Pokud si při psaní blogu chcete ušetřit práci a nechcete přijít o žádný článek i při výpadku internetu, vzykoušejte elegantní řešení od Microsoftu, které si poradí i s blogy na Živě.cz

Jak jste si již určitě všimli, na Živě.cz už neblogují pouze redaktoři, ale i vy, naši čtenáři. Podobný blog si může po krátké registraci založit každý, to je ale přirozeně pouze první krok – blog bez hodnotných článků totiž nemá valnou cenu. Používáme upravenou verzi velmi oblíbeného systému WordPress, který rozumí česky a i když i on dokáže občas rozpoutat vášnivou diskuzi plnou kritiky, patří vedle proprietárních řešení (Blogger, český projekt Bloguje.cz aj.) k nepsanému standardu současných internetových deníků.

Windows Live Writer si poradí i s blogy na Živě.cz

Pokud si u nás blog založíte, budete mít k dispozici přívětivé moderní prostředí administrace lokalizované do češtiny a jednoduchý WYSIWYG editor. Články ale můžete vytvářet i jinak, po ruce je totiž jedno velmi elegantní řešení. Jmenuje se Microsoft Windows Live Writer a snad již brzy se dočká nové verze.

Windows Live Writer je poměrně rozsáhlý desktopový editor blogů. Ačkoliv je primárně určen především pro blogy založené na portálu Windows Live, díky podpoře aplikačního rozhraní MetaWeblog (XML-RPC), RSD a dalších jej lze používat prakticky s jakoukoliv webovou službou, která některé z API podporuje.

Tip: Pokud jsou vám webové technologie XML-RPC, SOAP, RSD aj. zcela cizí, nevěšte hlavu a přečtěte si v pondělí seznámení se zajímavou knihou Mashup aplikace pro Web 2.0 v PHP nejen o XML-RPC, ale také o AJAXu a o tom, jak si na své stránky vložit miniaplikaci třeba s Google Maps mapou.

writer_1.png writer_2.png writer_3.png writer_5.png
Pokud již máte blog na Živě.cz, stačí vyplnit jeho webovou adresu a zadat přihlašovací údaje

Windows Live Writer si díky MetaWeblogu rozumí i s WordPressem, můžete jej tedy skoro bez problému použít i pro editaci vašeho nového blogu na Živě.cz. Po registraci nového účtu v programu a autentizaci si Live Writer stáhne všechny potřebné informace včetně předprogramovaného formátování a stylů. Článek tak můžete psát v univerzální šabloně, stejně tak se ale nabízí šablona a tedy i podoba skutečného článku s naším formátováním. Už při psaní tak máte jistotu, jak bude vypadat skutečný článek na webu.

writer_6.png writer_20.png
Okno se skládá z vlastního editoru a postranní lišty pro snadné vložení nejrůznějších objektů
Porovnání univerzální šablony s nastavením článku a stylu, který si program stáhl z webu Živě.cz

Obrázek vložíte na blog i přes schránku

Specialitou editoru je velmi jednoduchá práce s obrázky, které můžete vložit přes schránku klávesovou zkratkou CTRL-V a budou-li příliš velké, program dokonce automaticky vytvoří klikací miniaturu, kterou můžete upravit, přidat ji nejrůznější okraj a dokonce je v nabídce i několik fotografických filtrů. Pokud obrázek ve schránce nemáte, nechybí samozřejmě ani klasický dialog včetně možnosti vyhledání obrázku na internetu.

writer_7.png  writer_8.png writer_9.png
Práce s obrázky je luxusní, nechybí ani několik základních filtrů

S blogem na Živě.cz v současné době můžete použít také editor tabulek, s nimiž se pracuje stejně jako v běžném textovém procesoru, odrážky a hypertextový odkaz. Pokud Windows Live Writer používáte, jistě víte, že nabízí i možnost vložení videa třeba z YouTube prostým zadáním webové adresy, obohatí stránku o Virtual Earth mapu a podporuje desítky doplňků, pomocí kterých lze do článku vložit nejrůznější widgety třeba s propojením na fotografická alba Flickr, Picasa aj. Tyto doplňkové funkce (včetně Flashe) zatím pro použití na Živě.cz blozích nedoporučujeme, jelikož nebudou fungovat a občas mohou napáchat celkem závažné a místy i nevratné chyby. Tím jsme vyčerpali ono „skoro bez problému“, vše ostatní už funguje na jedničku.

writer_10.png
Do blogu lze vložit třeba i Virtual Earth mapa,
u nás to ale zatím nezkoušejte

Nastaví kompletní vlastnosti článku

V zápatí textu najdete dialog pro nastavení vlastností článku. Můžete zvolit i rovnou na místě vytvořit odpovídající rubriku, čas vydání článku, klíčová slova pro snazší katalogizaci, ale i krátký úvodník, a zdali budou u článku povoleny komentáře. Jakmile bude hotovo, je třeba nový text publikovat. Článek lze publikovat naostro stiskem příslušného tlačítka „Publikovat“ a vaše literární dílo se okamžitě zveřejní na blogu. Zvláště v počátcích, než se plně seznámíte s programem, ale doporučuji nejdříve koncept uložit na počítač nebo na web, kde bude čekat na vaše vydání. Pokud editoru nevěříte vůbec, programátoři nezapomněli ani na volbu „Vystavit koncept a upravit online“, který článek uloží na náš server a otevře webovou stránku s editorem, kde snadno zkontrolujete, zdali vše vypadá tak, jak má. Windows Live Writer ale není pouze jednostranný poznámkový blok. Jakýkoliv vydaný článek v něm lze i otevřít a dále upravovat, jakoby se nacházel na vašem počítači.

writer_11.png writer_12.png
Nastavení vlastností článku včetně nové rubriky a seznam konceptů i publikovaných článků na blogu

Windows Live Writer se stejně jako naše blogy nachází ve stavu testování a na finální produkt si budeme muset ještě počkat. Proto z vlastní zkušenosti doporučuji používat jednodušší formátování a i když máte k dispozici editor HTML kódu článku, uvědomte si, že z bezpečnostních i formátovacích důvodu jej náš blogovací systém opraví a vaše nestandardní úpravy zruší.

Blogovat na Živě.cz můžete i s Microsoft Office 2007

Windows Live Writer ale není jedinou cestou, jak komfortně napsat článek na blog. Pokud jste majiteli nejnovější verze kancelářského balíku Microsoft Office, můžete své články na blog Živě.cz psát rovnou z Wordu. Získáte významnou výhodou v podobě korekce chyb, dále můžete článek rovnou z Wordu zařadit do příslušné rubriky, horší je to ale již s obrázky. Pro co možná nejrychlejší vložení běžného textového záznamu ale pracuje Word velmi dobře.

writer_14.png writer_15.png writer_16.png
Než začnete blogovat, musíte si vytvořit účet zvolením služby WordPress vyplněním adresy blogu na Živě.cz a zadáním přihlašovacího jména a hesla
writer_13.png
Možnosti správy článku jsou minimální

Windows Live Writer je stále ve vývoji, ostatně to platí i o blozích na Živě.cz. Občas se tedy můžete setkat s šotky, jejichž počet se ale jistě bude postupně limitně blížit nule. I tak lze ale hodnotit Windows Live Writer jako špičkový program, který dnes díky svým možnostem nemá obdoby.

Stáhněte si Windows Live Writer

 

Diskuze (11) Další článek: Amazon spouští inovativní filmovou službu přes internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,