Avast | CCleaner | Windows Defender

Windows Defender začal označovat čisticí nástroj CCleaner jako potenciálně nežádoucí aplikaci

Pokud používáte bezplatnou verzi čisticího nástroje CCleaner, pak jste možná po aktualizaci antivirového programu Windows Defender narazili na hlášení, které tento produkt označuje jako potenciálně nežádoucí aplikaci (potentially unwanted application; PUA) s nízkou úrovní výstrahy. Co je důvodem? Podrobnosti přinesl server TechSpot.

Pro ty, kdož CCleaner neznají, jen ve zkratce připomeneme, že se jedná o nástroj pro optimalizaci operačního systému. Kromě mnoha dalších funkcí slibuje odstranění nepoužívaných a dočasných souborů, uvolnění úložiště či vyhledávání a mazání neplatných záznamů v registrech.

Lesk a bída CCleaneru

Původně vyvíjela CCleaner britská firma Piriform, do jejíhož portfolia patřily například aplikace pro obnovu smazaných souborů Recuva či defragmentaci dat na pevném disku Defraggler. V roce 2017 však tuto firmu za 1,3 miliardy dolarů koupil Avast. Ten se rozhodl k aplikaci přibalit další programy, jako jsou Avast Free Antivirus, AVG Antivirus Free, Google Chrome či Google Toolbar.

Jak už patrně správně tušíte, dostáváme se k jádru pudla – takové bundlování aplikací se totiž Microsoftu nelíbí, což otevřeně publikoval na svém webu. „I když samotné aplikace jsou legitimní, spojování softwaru, zejména produktů od jiných poskytovatelů, může mít za následek neočekávanou softwarovou aktivitu, která může negativně ovlivnit uživatelské zkušenosti,“ uvádí se v oznámení.

Microsoftu vadí především to, že některé instalační balíčky bezplatné a 14denní zkušební verze obsahují „přibalené další aplikace“, které CCleaner nepotřebuje ke svému běhu nebo které nevydává stejný vydavatel, tedy Piriform. „Z důvodu ochrany uživatelů Windows detekuje Microsoft Defender Antivirus instalátory CCleaneru, které se takto chovají, jako potenciálně nežádoucí aplikace.“

Potenciálně nežádoucí aplikace

Potenciálně nežádoucí aplikace nejsou definovány jako viry, malware nebo jiný typ hrozby. Může se například jednat o programy, jež mohou „nepříznivě ovlivnit výkon nebo použití zařízení“ a nabízet instalaci dalších aplikací.

Microsoft dále kritizuje, že ačkoli instalační procedura CCleaner nabízí možnost odmítnout instalaci uvedených produktů, někteří uživatelé si mohou tyto aplikace bezděčně nainstalovat. Tyto instalační programy lze přitom stáhnout z různých míst, včetně webových stránek Piriformu. To můžeme potvrdit z vlastní zkušenosti – bezplatná verze 5.69, stažená v úterý 4. srpna 2020 z oficiálního webu, nám nabídla instalaci antivirového programu AVG.

Microsoft již dříve varoval před nejrůznějšími „čističi registrů“ a upozorňoval uživatele, že by tento typ programů neměli používat. Piriform údajně jedná s Microsoftem o řešení této nesporně nepříjemné situace, která může mít negativní vliv na vnímání značky ze strany zákazníků. Z jeho pohledu jsou údajně všechny poskytované aplikace, včetně těch přibalených, v naprostém pořádku.

Aktualizováno 6. srpna 2020: oficiální vyjádření společnosti Piriform: Aktuálně spolupracujeme s Microsoftem, abychom pochopili, proč byl CCleaner detekován jako potenciálně nežádoucí aplikace (PUA). Domníváme se, že problém je spojen se způsobem nabídky dalších produktů Avastu v průběhu instalace CCleaneru. Věříme, že jsme problém vyřešili tak, aby náš produkt již nebyl označován jako nežádoucí.“

Diskuze (30) Další článek: Google nabídne příští rok vlastní bankovní účty. K projektu se připojily další banky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,