Bezpečnost | Antivirus | Windows Defender

Windows Defender je prý nejlepší antivirus, tvrdí AV-Test

Možná i vy pamatujete doby, kdy byl Windows Defender považován za jednu z nejhorších možností ochrany počítače. Postupem času ale tento software zrál doslova jako víno a dnes je zcela konkurenceschopným produktem. To potvrzuje i skutečnost, že v poslední zprávě AV-Testu byl zařazen mezi nejlepší antivirová řešení.

Abychom byli konkrétní: červnová zpráva nezávislého německého institutu přináší přehled „nejlepšího antivirového softwaru pro domácí uživatele systému Windows“. Windows Defender v ní získal maximální možné hodnocení – to jest šest bodů v každé ze všech třech posuzovaných kategorií.

Windows Defender boduje

Odborníci v průběhu května a června otestovali a hodnotili dvacet programů, jejichž cílem je zabezpečení počítače. Jednotlivé aplikace byly testovány ve výchozím nastavení a musely prokázat své schopnosti pomocí všech komponent a ochranných vrstev.

Jednotlivé produkty jsou hodnoceny ve třech kategoriích – ochrana, dopad na výkon a jednoduchost používání – přičemž v každé mohou získat maximálně šest bodů. Maximálního počtu 18 bodů nakonec dosáhly čtyři aplikace:

  • F-Secure SAFE 17
  • Kaspersky Internet Security 19.0
  • Microsoft Windows Defender 4.18
  • Norton Security 22.17

V testu detekce hrozeb dosáhl Microsoft Windows Defender stoprocentního výsledku jak při testování 307 vzorků „zero day“ malwaru, tak během detekce 2428 vzorků rozšířených škodlivých aplikací. Ukázalo se také, že samotný software má jen velmi malý dopad na výkon počítače. Na podrobné výsledky se můžete podívat na oficiální stránce.

Defender je zdarma

Ačkoli všechny výše uvedené aplikace dosáhly maximálního možného výsledku, ve prospěch Microsoft Defenderu hovoří jeden poměrně zásadní fakt – je totiž k dispozici úplně zadarmo jako součást operačního systému Windows 10.

Defender zahájil své tažení před deseti lety, kdy byl vydán ještě jako Microsoft Security Essentials. V žebříčku AV-Test hrál spíše druhé, možná až třetí housle – například v prosinci 2012 dostal za ochranu jen 1,5 bodu z 6 možných. Postupem času se ale propracoval až na současnou špičku v oboru.

Z dalších bezplatných řešení můžeme zmínit pěkné výsledky AVG Internet Security a Avast Free AntiVirus – oba programy získaly 17,5 bodu. Proti únorovým výsledkům si však shodně pohoršily o 0,5 bodů v oblasti ochrany.

Viceprezident Microsoftu Brad Anderson se již pochlubil pěkným výsledkem na Twitteru. Dodal, že Defender je nejčastěji používaným antivirem v podnikové sféře. Můžeme tak konstatovat, že doba, kdy tento produkt nebyl považován za dostačující ochranu a instalace antiviru třetí strany byla nezbytností, je patrně nenávratně pryč.

Diskuze (40) Další článek: Počasí.cz se spojilo s Windy a má novou podobu. Podívejte se, jak vypadá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,