Windows 98: co dělat, když zvuková karta koktá?

Periferie, které ve W95 nezlobily, náhle "blbnou", u zvukovky to bývá zvlášť časté. Něco se s něčím hádá - to je jasné; ale jak problém léčit?
Windows 98 používají pro řadu periferií zcela nové ovladače a rovněž jinak zacházejí i s ostatními zařízeními. Častým problémem i u počítačů, u nichž ve Windows 95 vše fungovalo dokonale, jsou problémy se zvukovými kartami - zvuková karta buď při přehrávání zvuků cuká, nebo se naopak i na jednoduchých zvucích zasekne a přehrává je do omrzení.

Nejčastější příčinou je konflikt zdrojů: karta se hádá o zdroje počítače (paměť, přerušení, I/O atd.) s jiným zařízením - opět, nejčastějším problematickým zařízením bývá modem, ale může jít i třeba o obyčejnou myš nebo grafickou kartu. Zkuste problém řešit následujícími způsoby:

  • Otevřete Ovládací panely (Control Panel), zde Multimedia, záložka Zvuk (Audio), Upřesnit (Advanced Properties), zde záložka Výkon (Performance). Zde v sekci Hardwarová akcelerace (Hardware acceleration), která je obvykle nastavena na maximální urychlení. Zkuste posunout jezdec o jeden dílek doleva a vyzkoušejte zvuky znova.

  • Pokud to nepomůže podívejte se v Ovládacích panelech na Správce zařízení (Device Manager – naleznete jej v modulu Systém) a prohlédněte si seznam zařízení, zda není hlášen nějaký konflikt (je to signalizováno ikonou u zařízení). Pokud je u zvukové karty konflikt, zkuste ji odinstalovat (odejmout) a nainstalovat znova; pokud se problém bude opakovat, zkuste nenechat Windows 98 detekovat zvukovou kartu při startu a přiinstalovávat pro ni ovladače, proveďte to ručně.
Diskuze (1) Další článek: Computer 2000 opět silnější

Témata článku: , , , , , , , , , ,