Windows 9 snad už konečně vyřeší problém s vysokým rozlišením displejů

Jednou ze zásadních brzd rozšiřování displejů s vyšším rozlišením je kupodivu software, konkrétně operační systém Windows. Sice nabízí nějaké možnosti zvětšování prvků systému, ale nefunguje to uspokojivě. Obzvlášť, pokud provozujete dva monitory s rozdílnou hustotou obrazových bodů (DPI), je zobrazení Windows zpravidla poněkud rozházené. To by se ve Windows 9 konečně mělo změnit.

O lepší optimalizaci zobrazování grafických prvků systému a v něm běžících aplikací se plameně hovořilo už při příchodu Windows 8.1, se kterým mělo přijít řešení. V dialogu pro zadání velikosti systémových prvků na obrazovce nyní šoupátkem namísto procent nastavujeme, zda chceme zobrazení prostě „menší“ nebo „větší“, ale ve finále to stejně moc obstojně nefunguje.

Windows 9 mají dle zjištění ruského webu PCportal přijít s vylepšenou podporou displejů s vysokým rozlišením, respektive DPI. Systémové prvky a ikony jsou nově k dispozici ve vysokém rozlišení, ikony nově v rozměru 768×768 bodů. Přizpůsobení systémových prvků jde naproti i zjednodušený plochý design oken a vůbec celého prostředí, který se snadněji velikostně přizpůsobí bez grafických defektů.

249447546 
Ikony ve Windows 9 mají nově rozlišení až 768×768 bodů (zdroj: PCportal.ru)

Windows 9 mají být připraveny na rozlišení 8K u monitorů běžných velikostí, což by byl od Microsoftu prozíravý a logický krok. Pokud už problematiku zvyšující se hustoty obrazových bodů displejů řeší, je vhodné myslet dále do budoucnosti. Na současnou pozici Full HD displejů se brzy začne ve větší míře prosazovat 4K a pokud Microsoft předpokládá, že základ systému Windows 9 vydrží to, co jeho sudí předchůdci Windows 7 a XP, tak se 8K s Windows 9 potká. 

Kromě systému samozřejmě záleží také na tvůrcích programů, aby s vyšším rozlišením počítali. I v tomto směru se situace zlepšuje. Vyšší DPI odnedávna podporuje Chrome, přizpůsobeno je i nové Zoner Photo Studio

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (113) Další článek: AMD láká na nový produkt, půjde o Radeon R9 390X?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,