Windows 8 podle Netmarketshare překonal linuxové distribuce

Jednou z mála analytických služeb, které měří tržní podíl Windows 8 od samotného začátku je Netmarketshare. Konkurenční StatCounter zatím Windows 8 ve veřejných výstupech nezobrazuje.

Podle služby byl Windows 8 ještě loni v lednu naprostý trpaslík, který byl se svými 0,02 procenty trhu stejně velký jako Windows 98. Jenže tehdy byla k dispozici pouze zkušební verze Developer Preview-

Tržní podíly desktopových operačních systémů.png
Tržní podíly desktopových operačních systémů v prosinci 2012 podle Netmarketshare

Když se v záložce Operating System Share – Desktop – Operating System Versions posunete o pár měsíců dál, zjistíte, že v červnu už Windows 8 dosáhl na 0,18 procent a překonal tak Windows 2000. Přesto to však byl stále velmi okrajový systém.

V říjnu dosáhl Windows 8 na půl procenta a šel do prodeje. V listopadu konečně dosáhl na jedno procento trhu a podle předběžných čísel za prosinec ovládá na konci roku asi 1,72 procent trhu.

Je to málo, či je to dostatečný růst? Windows 8 přichází na trh v době, kdy stále roste i velmi oblíbený a dostatečně moderní Windows 7 a ke všemu mnohem rychleji. Oba systémy se tedy dělí o původní uživatele Windows XP, jejichž úbytek ještě zrychlil. Na stranu druhou, ačkoliv se mohou necelá dvě procenta jevit jako zanedbatelné množství, Windows 8 už stačil překonat třeba všechny linuxové desktopové distribuce dohromady a je na čtvrtině tržního podílu jablečného OS X.

Je však nadmíru zřejmé, že největším nepřítelem W8 budou stále dobré Sedmičky.

Diskuze (86) Další článek: Canonical dělá tajnosti a spustil odpočet na 19:00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,