Windows 8: Nášup novinek, které se objeví v Osmičkách

Portable Workspace, push notifikace, Metro, Hybrid Boot a další spekulativní novinky ve Windows 8. Co nabízí a jak to možná bude celé vypadat v nástupci Windows 7.

Další týden utekl jako voda a web se opět zaplnil hromadou obrázků a dohadů, co všechno bude umět nový systém Windows 8. Není se čemu divit, na internetových fórech se totiž dnem i nocí rozebírá obsah uniklé testovací verze Windows 8 build 7850. Ta má pochopitelně ke skutečným Osmičkám ještě náramný kus cesty a zatím nelze spolehlivě mluvit třeba o vizuální podobě nového systému, dává ale mnoho nových otázek a dokonce i odpovědí. Takže co komunita zjistila nového, co by se mohlo (nebo dokonce i mělo) objevit v nové verzi nejpopulárnějšího desktopového operačního systému.

Windows 8 na Živě.cz

Portable Workspace

Jednou z novinek by měla být možnost, které využijí především podnikoví zákazníci. Ostatně podle informací by tato funkčnost měla být k dispozici pouze v nejvyšších verzích Windows 8. Portable Workspace je možnost absolutní přenositelnosti pracovního prostředí. V novém nástroji zkopírujete kompletní uživatelský profil a základní systém na USB úložiště a s „flashkou“ pak budete moci přijít k jakémukoliv cizímu počítači. Podstatné je to, že se po startu Osmičky napojí na profil z USB úložiště a spustí se váš vlastní profil s kompletním nastavením. Pokud ostatní sází na cloud-computing a synchronizaci účtu na webu, tato funkčnost nabízí v podstatě to samé, ale i bez připojení k internetu.

portable workspace.png
Celý systém budete moci zkopírovat včetně nastavení na
USB úložiště a nabootovat ho z cizího počítače (Zdroj: MDL fórum)

Push notifikace

Podle některých zpráv by se měl v Osmičkách objevit i systém, který znáte z chytrých mobilních telefonů (třeba Windows Phone 7, Android a další). Push notifikace jsou zprávy, které na počítač dorazí okamžitě poté, co je odešle internetový server kdesi na internetu. Typickým příkladem je třeba kontrola pošty. Zatímco jednoduchý klient se bude k poštovnímu serveru připojovat třeba každých deset minut a bude kontrolovat novou poštu, servery s podporou technologie push se samy ozvou a na počítač pošlou notifikaci prakticky okamžitě. Takto funguje třeba Microsoft Exchange a další groupwarové systémy třeba ve spojení s Outlookem. Push notifikace ve Windows 8 by tuto techniku mohly nabídnout pro mnohem širší využití.

Hybrid Boot

Osmičky by měly nabídnout také mnohem rychlejší start díky novému režimu hibernace. Zatím se spekuluje, jak by hybridní start vlastně mohl fungovat – pravděpodobně podobně jako při současné hibernaci, kdy se na pevný disk uloží obsah RAM.

hybrid boot.png
Nová funkce Hybrid Boot slibuje mnohem rychlejší start

Cloud-computing

Výčet možných novinek uzavírá funkčnost, o které jsme na Živě.cz už psali a která bude doplňovat první bod, tedy Portable Workspace. Podle webu Windows 8 Italia by měly umět nové Osmičky synchronizovat soubory s webovým diskem po vzoru Dropboxu (integrovaný Live Mesh?), zvládnout by ale měly i synchronizaci nastavení aplikací a uživatelského účtu. Změny na notebooku nebo na počítači v práci by se tak mohly projevit i na identickém systému doma, což zatím žádná služba nenabízí. Samotný Live Mesh dnes umožňuje synchronizovat pouze šablony a styly z Office a oblíbené záložky z Internet Exploreru. Poslední specialitou by mohl být jakýsi streaming manager, který umožní instalaci aplikací už ve chvíli, kdy je stahujete z webu. V podstatě by se tedy jednalo o streamovanou (a tedy mnohem rychlejší) instalaci. Pokud Microsoft skutečně spustí i nějaký Marketplace pro desktopové Windows, něco podobného by jistě mělo své opodstatnění.

pruzkumnik windows 8.png
Možná podoba Průzkumníku z Windows 8 (Zdroj: Long Zheng)

Postupné odkrývání největšího tajemství

O nové funkce a vnitřní změny nebude nouze, vždyť Windows pofrčí na ARMech a zapřáhlé v cloudu. Ale ta nejdiskutovanější změna by měla proběhnout v uživatelském prostředí. Šéf Microsoftu Steve Ballmer dopředu avizoval, že ta změna bude velká a sám má strach, jak ji lidé přijmou. Co můžeme čekat? Nový vzhled oken a umístnění nabídek, přizpůsobení dotykovému ovládání prsty a pravděpodobně konec tlačítka Start.

Ve Windows 8 by se měl mnohem více uplatňovat prvek v angličtině známý jako Ribbon. Jedná se v podstatě o komplexní lištu poprvé představenou v Office 2007. Zároveň by ale mělo do hry mnohem více vstupovat prostředí Metro, které znají majitelé telefonů se systémem Windows Phone 7 a uživatelé programu Zune. Mnohé o tom napovídá i snímek poštovního programu nebo třeba přihlašovací obrazovka.

outlook metro.png login.png
Poštovní klient s prvky designu Metro a „metroidní“ přihlašovací
obrazovka – fikce, nebo realita? (Zdroj: The Hotfix)

Nedávno také unikly snímky z nové vestavěné aplikace s názvem Modern Reader. Je to univerzální prohlížeč dokumentů, který mimochodem zobrazuje i PDF soubory. To je také skoro historická událost, že do Windows nebude hned nutné instalovat Adobe Reader. Ale zpět k Modern Readeru, který má také zcela nový vzhled programu. Člověk by si myslel, že je to vlastně jen nějaký náčrt, že té aplikaci něco chybí, ale všimněte si lišty vpravo a tlačítka vlevo nahoře. Na prohlížení dokumentů to stačí.

ModernReader.png
Modern Reader

Už se dá docela počítat s tím, že nové prostředí Windows zvané Wind bude graficky velmi podobné s prostředním Metro, které Microsoft vyvíjel původně pro mobilní platformu, ale pravděpodobně už dávno myslel dopředu. Kdo si chce přičichnout k nejpravděpodobnější budoucnosti Windows, má to poměrně jednoduché – stačí si nainstalovat Zune Software, obslužní program pro přehrávače Zune či telefony s Windows Phone 7.

Zune software je sice program Microsoftu, ale do současných Windows jakoby nepatřil. Nemá standardní rám okna, jen ostré hrany, ovládací prvky jsou součástí kompaktní uživatelské plochy programu. Je tu také spousta efektních animací a celek působí kompaktně a moderně. V horní liště se jen tak mimochodem nachází odkaz na nabídku s nastavením, žádné lišty, jak jsme zvyklí. Ty budou leda v podobě Ribbonu, když bude mít aplikace nějaké palety nástrojů.

Zune1.jpg Zune3.jpgZune4.jpg Zune5.jpg
Zune Software

 Windows 8 by mohl být podle odhadů hotový už příští rok a na pulty obchodů by mohl zamířit počátkem roku 2013. Podle jiných spekulací se zase první betaverze objeví už letos na podzim. To vše jsou zatím skutečně jen spekulace a vzhledem k tomu, že počet slovních spojení „mohl by“ v tomto článku už překročil únosnou mez, je třeba ho decentně ukončit.

Jaké novinky přinese Windows 8 a co říkáte na tyto spekulace? Budou k něčemu dobré, nebo se jedná spíše o drobnosti a okrajovou funkčnost? Posuďte sami v diskuzi pod článkem.

Diskuze (86) Další článek: Sidechirp: povedený widget, který přidá Twitter na plochu Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,